05.04.2016 - 12:23
|
Actualització: 05.04.2016 - 13:14
L’ANC presentarà per primera vegada números vermells en un exercici: 132.049 euros de dèficit el 2015. Així consta en la documentació de l’assemblea general ordinària del 17 d’abril vinent a Manresa. L’informe econòmic (pdf), signat pel tresorer de l’entitat, atribueix aquest dèficit a ‘diferents actuacions dels organismes de l’estat espanyol’. Concretament, per una multa de 83.000 euros de l’agència de protecció de dades, pel robatori de dades de què va ser víctima l’ANC en l’assemblea del 2014 a Tarragona; i per l’increment de l’IVA a pagar arran d’una inspecció d’hisenda. Entre una cosa i l’altra, 245.000 euros.
Després de quatre exercicis econòmics aquesta és la primera vegada que l’entitat tanca amb pèrdues. En l’informe de resultats (pdf), s’hi detalla una disminució dels ingressos, de fins a un milió d’euros en comparació amb l’exercici del 2014. L’explicació és, segons l’informe de tresoreria, que, tot i que han augmentat els ingressos derivats de les quotes de socis, les donacions han disminuït considerablement. Afegeix que les despeses han incrementat, no només per causa de les sancions, si no també perquè hi ha hagut un increment de la plantilla ‘professionalitzant l’estructura’ i, tal com diu l’informe, ‘un esforç molt important en les diferents campanyes, a nivell de material, impressions i actes principalment’.
Segons ha explicat l’actual tresorer de l’ANC, Marcel Padrós, la inspecció d’Hisenda va començar el 2013, arran d’una informació publicada al diari ABC sobre un milió i mig d’euros d’ingressos sense justificar. Hisenda va obrir en aquell moment una inspecció general a l’entitat, és a dir, sobre tots els impostos i tots el períodes, un tipus d’inspecció poc habitual, segons diu Padrós, que es va allargar un any. La inspecció va concloure sense cap irregularitat però va exigir canvis en l’aplicació de l’IVA amb caràcter retroactiu, dels últims quatre anys, i per això l’ANC ha hagut de pagar en l’exercici 2015 fins a 176.000 euros més d’impostos.
El diari El Mundo es feia ressò avui d’aquestes dades, afegint-hi que l’entitat ‘havia congelat les seves campanyes’. Però el coordinador de mobilitzacions de l’ANC, Josep Sabaté, ha negat que sigui així, i ha dit a VilaWeb que estan pendents de definir-les.
L’entitat encara el 2016 sense pressupost extraordinari, i finançarà les campanyes amb els ingressos que s’efectuïn durant l’any. ‘La filosofia de l’ANC és seguir treballant amb la força de la gent, a l’expectativa de com avança el procés constituent. Així, encarem les campanyes del 2016 de la mateixa manera que ho hem fet sempre, amb la força del voluntariat i finançant-nos a través de molts de les accions que organitzem, autogestionant-nos’, ha declarat Sabaté.
El superàvit dels exercicis anteriors ha permès a l’ANC de disposar d’una reserva de més de dos milions d’euros per a encarar despeses futures. Tot amb tot, segons Padrós, l’entitat no pensa que sigui necessari fer-ne ús, i preveu finançar les despeses d’enguany amb els ingressos que vagi obtenint, que provenen principalment de la venda de marxandatge, quotes de socis i donatius.
Pendents d’una altra multa
L’Agència Espanyola de Protecció de Dades va imposar una altra multa a l’ANC, tot i que és pendent de resoldre. Són 240.000 euros de sanció per una vulneració d’un article de la llei de protecció de dades en relació amb la iniciativa de la Gigaenquesta. Segons aquest organisme estatal, tant l’ANC com Òmnium (que també fou multada, amb 200.000 euros), totes dues entitats van incomplir la normativa que diu que l’enquestat ha de donar ‘el consentiment exprés i per escrit per al tractament de les dades de caràcter personal que revelin ideologia, filiació sindical, religió i creences’. Les entitats van recórreer la sanció.