17.03.2016 - 22:00
|
Actualització: 18.03.2016 - 00:05
La UE i Turquia van arribar fa uns quants dies a un acord sobre l’expulsió de refugiats que avui pot ser ratificat pels 28 estats membres. Amb tot, hi ha dubtes sobre la legalitat del text final, que manté la mesura principal de retornar a Turquia els immigrants i refugiats que arribin a Grècia. Aquesta decisió ha aixecat molta polèmica i alguns governs, com ara l’espanyol, han dit que possiblement va contra les lleis internacionals d’asil.
Jurídicament, no és sostenible un acord que inclogui la devolució col·lectiva de demandants d’asil, perquè ho impedeixen els articles 35 i 38 de la directiva comunitària sobre els procediments d’asil, l’article 19 de la Carta Europea de Drets Fonamentals i la Convenció de Ginebra.
Tractament individualitzat
Per a poder legalitzar l’acord, la solució requereix d’individualitzar cada cas, sense aplicar devolucions col·lectives. Cada immigrant que arribi a Grècia hauria de fer una petició d’asil per a poder-lo expulsar a Turquia. Amb tot, perquè aquest procediment sigui legal Grècia ha de canviar la seva legislació i reconèixer a Turquia, el seu enemic històric, la condició de país segur. D’aquesta manera, les demandes d’asil que facin els refugiats arribats a Grècia seran emparades per la llei.
Un altre punt que grinyola de l’acord, i en el qual treballen la UE i Turquia, diu que per cada refugiat retornat Turquia n’enviarà un a la UE perquè sigui acollit en un dels seus països membres. A banda que hi ha països que s’hi neguen, cal recordar que la recol·locació de refugiats ara com ara ha estat molt baixa. De fet, només 900 refugiats dels arribats a Grècia i Itàlia fins ara s’han reinstal·lat a la UE, malgrat que el compromís inicial era d’acollir-ne 160.000.
Els beneficis per a Turquia
En canvi de tot això, la UE augmentarà els 3.000 milions destinats a Turquia per atendre els 2,2 milions de refugiats que ha acollit. I Turquia encara obtindrà més beneficis en el camí cap a la integració a la UE. D’una banda, l’acord eximirà els ciutadans turcs de la necessitat de visat per viatjar a la UE a partir del mes de juny, i d’una altra, s’acceleraran els passos perquè Turquia pugui adherir-se a la UE.