21.04.2017 - 18:44
|
Actualització: 21.04.2017 - 20:09
La batllessa de Barcelona, Ada Colau, el conseller de Salut, Toni Comín, i la ministra espanyola de Sanitat, Dolors Montserrat, han acordat d’oferir la torre Agbar per a acollir l’Agència Europea del Medicament (AEM) si Barcelona se’n converteix en la seu. La decisió s’ha pres en una reunió entre les tres institucions per a impulsar la candidatura de la ciutat a acollir aquest organisme, encarregat d’autoritzar els nous medicaments a Europa.
La torre Agbar és propietat de Merlin Properties, que ha acceptat de mantenir l’exclusivitat de l’edifici per a l’Agència fins al juny d’enguany, quan s’ha de resoldre la futura ubicació de la institució. Fonts de l’ajuntament han explicat a VilaWeb que Merlin no rebrà cap mena de compensació econòmica a canvi de treure del mercat la Torre Agbar durant dos mesos. Tampoc s’ha pactat cap mena de lloguer si Barcelona esdevé seu de l’AEM. ‘És quelcom que hauran d’acordar l’agència i el propietari de l’edifici’, han declarat les mateixes fonts.
Actualment, la seu es troba a Londres, però haurà de canviar de ciutat arran del Brexit. La majoria dels estats de la Unió Europea (21 dels 27) opten a convertir-se en la nova seu. A l’Agència hi treballen unes 1.000 persones i disposa d’una plantilla de 890 treballadors fixos.
Malgrat que el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, donarà suport a aquesta candidatura, les possibilitats que Barcelona es converteixi en la nova seu de l’AEM són escasses. L’ex-ministre d’Afers Exteriors espanyol José Manuel García–Margallo va explicar al setembre de l’any passat que l’objectiu de l’estat espanyol era l’Autoritat Bancària Europea, que es troba a Londres i podria ubicar-se a Madrid. És per això, va explicar, que hi havia molt poques possibilitats que l’AEM establís la nova seu a l’estat espanyol. A tot plegat, si ha de sumar que Madrid vol acollir l’Autoritat Bancària Europea, que també té seu a Londres actualment.
L’anunci de l’ajuntament arriba després que Colau impedís que l’emblemàtic edifici es convertís en un hotel de luxe arran de la moratòria de noves places hoteleres impulsada l’any 2015. A principi d’any, Merlin va adquirir l’edifici a la promotora Ermin Capital per 142 milions d’euros i va anunciar que destinaria l’espai a oficines amb una previsió de rendibilitat anual del 6,5%. També es va comprometre a fer reformes per un valor de 15 milions d’euros.