10.08.2017 - 16:49
|
Actualització: 10.08.2017 - 20:03
La societat catalana i l’administració han començat a coordinar-se per defensar el periodista i escriptor turco-suec Hamza Yalçin, que ha estat empresonat a Can Brians. Yalçin, crític amb el president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, va ser detingut per la policia espanyola a l’aeroport de Barcelona el 3 d’agost, quan feia una escala abans de volar cap a Londres.
L’empresonament s’ha fet públic ara, i membres de la societat i de diverses administracions catalanes ja han reaccionat demanant que el periodista sigui alliberat. Concretament, segons que ha pogut saber VilaWeb, ja hi treballen el PEN Català, l’Ajuntament de Barcelona i el Departament d’Exteriors de la Generalitat. Yalçin és membre del PEN de Suècia, que està en contacte amb el PEN Català. Alhora, les institucions catalanes reben informació sobre l’evolució del cas per mitjà d’aquesta entitat.
Ara per ara, Yalçin es troba bé. Fonts del PEN Català expliquen que preparen un comunicat per a denunciar-ne la detenció i exigir que sigui alliberat, i expliquen que durant els pròxims dies hi haurà novetats respecte de la seva situació. La prudència, però, és la consigna. Les gestions diplomàtiques es volen fer amb la màxima discreció possible.
1/Preocupats per la detenció del periodista Hamza Yalçin, detingut a BCN amb càrrecs greus no provats.
— PEN Català (@PENCatala) August 9, 2017
2/ Explicar la realitat és el deure de tot periodista. Defensem llibertat d'expressió. Demanem l'alliberament de Hamza Yalçin al més aviat p
— PEN Català (@PENCatala) August 9, 2017
La Generalitat ha mostrat la seva preocupació per la situació de Yalçin i s’ha ofert a les autoritats espanyoles, sueques i turques per col·laborar i trobar una solució. El govern s’ha posat en contacte formalment amb els consolats d’aquests països.
We communicated to Spanish, Swedish and Turkish authorities our concern about Hamza Yalçin's situation and our will to help find a solution.
— Exteriors Catalunya (@exteriorscat) August 10, 2017
Per la seva banda, l’Ajuntament de Barcelona, i concretament el batlle accidental, Jaume Asens, ha enviat una carta a la fiscalia perquè canviï de criteri i aturi l’extradició de Yalçin. Asens també ha exigit que sigui alliberat, petició a la qual s’ha sumat la batllessa, Ada Colau.
Extraditar a #Yalçin es acto complicidad con vulneración DDHH. Exigimos immediata libertad periodista sueco acusado insultar Erdogan. pic.twitter.com/jA7WNYXZJJ
— Jaume Asens (@Jaumeasens) August 9, 2017
El periodista #Yalçin va ser detingut a la nostra ciutat acusat d'insultar Erdogan.
Com Ajuntament demanem la seva llibertat a fiscalia https://t.co/TqCRfWvmZa— Ada Colau 💜🌈🔻 (@AdaColau) August 9, 2017
A més, l’Institut Internacional de l’Ombudsman (IOI-Europa) ha demanat al Defensor del Poble espanyol que intervingui amb el govern espanyol perquè no extradeixi Yalçin a Turquia. El president de l’organisme és Rafael Ribó, que és, alhora, Síndic de Greuges de Catalunya. L’IOI-Europa considera que la ‘fragilitat democràtica’ de Turquia i la suspensió, l’any passat, del conveni europeu dels drets humans són motius suficients per a denegar-ne l’extradició. Així mateix, argumenten que Yalçin és perseguit exclusivament per haver desenvolupat la seva activitat com a periodista i han recordat que el conveni contra la tortura de 1984 i la jurisprudència del Tribunal Europeu de Drets Humans prohibeixen que es lliuri qualsevol persona a un estat en què pugui ser sotmesa a tortures o maltractaments.
El Col·legi de Periodistes de Catalunya ha demanat l’alliberament de Yalçin, i també la Federació Europea de Periodistes, que ahir va fer públic un comunicat.
Des d'@periodistes_cat demanem l'alliberament del periodista turc #HamzaYalçin ingressat a #canBrians acusat de ser crític amb #Erdogan
— Col·legi de Periodistes de Catalunya (@periodistes_cat) August 10, 2017
La Interpol va emetre una ordre internacional d’arrest de Yalçin a petició de les autoritats turques, que l’acusen d’haver insultat Erdogan en un article publicat a la revista turca Focus, i de tenir ‘vincles terroristes’ amb un grup d’extrema esquerra. El jutge de l’Audiència espanyola Ismael Moreno va decretar-ne presó provisional, a l’espera que Turquia sol·liciti l’extradició de Yalçin abans de l’11 de setembre. Si no compleix aquest termini, la justícia espanyola alliberarà el periodista.