13.12.2016 - 12:32
|
Actualització: 13.12.2016 - 19:24
El Fons Monetari Internacional ha demanat avui al govern espanyol que ofereixi més poder per a mobilitzar els seus ingressos a les comunitats autònomes. Considera que el model de finançament és un risc a l’hora de complir els objectius de dèficit. En un document, l’FMI exigeix ‘un compliment més automàtic i estricte’ dels llindars i que s’estudiï d’introduir un sistema de transferències basat en l’actuació de cada autonomia tenint en compte, també, les capacitats econòmiques diferents. A més, diu que cal reduir les exempcions de l’IVA reduït, apujar imposts especials i ambientals i revisar la despesa en sanitat i educació.
L’FMI assegura que hi ha vist un progrés considerable, però remarca: ‘L’ajustament encara és incomplet i persisteixen les debilitats estructurals.’ La desocupació, especialment la de llarga durada i la juvenil encara és massa alta, amb els contractes temporals s’han estès massa. El deute públic, tan alt –diu– manté l’economia espanyola vulnerable a possibles xocs.
Diu que l’estat espanyol té marge per a augmentar ingressos, i proposa un seguit de mesures: ‘Reduir gradualment les exempcions de l’IVA faria que la recaptació fos com la de països similars de la UE’, assegura. També diu que hi ha marge per augmentar els imposts especials i els ambientals, especialment en l’actual moment de preus baixos de l’energia. El fons internacional assenyala també la necessitat de plantar cara a les ineficiències i als tractaments especials en el sistema tributari. Pel que fa a les despeses, diu que l’estat espanyol pot fer una revisió del que gasta, especialment en salut i educació, però tenint en compte els ‘grups vulnerables’.
En l’àmbit autonòmic, l’FMI diu: ‘Sense reformes, el marc regional de finançament continua essent un risc per a complir els objectius de dèficit. Les reformes han de tenir l’objectiu de millorar els incentius de les regions a complir els dèficits fiscals tenint en compte les seves diverses capacitats econòmiques.’ I proposa una aplicació més automàtica i estricta dels límits de dèficit i oferir més poder a les autonomies per a mobilitzar els propis ingressos. El text també recorda que cal aplicar la llei d’unitat del mercat.