La regidora de la CUP a Barcelona Maria Rovira denuncia una agressió sexual

  • Rovira es queixa del tracte que va rebre posteriorment dels Mossos, que acusa de voler exculpar i victimitzar l'agressor

VilaWeb
Redacció
16.09.2016 - 08:40
Actualització: 16.09.2016 - 09:38

Maria Rovira, regidora de la CUP – Capgirem Barcelona, ha fet públic que el dia 1 d’aquest mes va rebre una agressió sexual. En un escrit a la pàgina web del partit, explica que els fets van passar quan tornava d’un sopar al barri de Gràcia. ‘Un home em va sorprendre per darrere, em va immobilitzar i em va començar a fer tocaments als genitals’, escriu. Diu que en aquell moment es va quedar en estat de xoc. Quan va ser conscient de què passava va cridar demanant ajuda, però el carrer era buit i no hi passava cap cotxe. Finalment, es va poder desfer de l’home, que va arrencar a córrer. ‘El vaig perseguir passeig de Sant Joan amunt fins que el vaig perdre. Tota jo tremolava, i ràpidament vaig ser conscient que acabava de patir una agressió sexual’, explica.

Poc després va tornar a casa, va trucar als mossos d’esquadra i els va narrar l’agressió. Descriu l’atacant així: ‘D’uns 30 anys, 1,75 metres, texans curts, samarreta blanca i una motxilla negra.’ Es queixa que un dels agents, després de tota l’explicació, li va respondre: ‘Aquestes coses passen, són persones que no estan bé del cap.’ Rovira li va expressar el seu malestar, però l’agent no va dir res més i li va donar l’adreça de la comissaria on podia denunciar els fets.

L’endemà, un cop a la comissaria, Rovira explica que els policies van tornar a dir-li que es tracta de ‘gent que no està bé del cap’, cosa que defineix com un ‘discurs victimitzant i exculpatori’. Però el que més la va indignar fou que li demanessin si l’agressor li havia volgut robar res: ‘En aquest cas –li van dir– és un intent de furt amb violència i seria un delicte més greu.’ I afegeix: ‘Jo em quedo estupefacta pel fet que la pena sigui superior quan se sostrau un objecte inanimat que quan s’ataca el cos d’una dona, amb les conseqüències psicològiques i físiques que se’n poden derivar.’

Rovira també es queixa que el ‘discurs de la por’ sigui l’únic mètode per a evitar més agressions sexuals, perquè els cossos policíacs no volen compartir informació com ara que Gràcia té un índex molt baix de delinqüència, però és un dels districtes amb més assalts sexuals al carrer, o no es publiquen les cares dels agressors que es tenen localitzats. ‘Aquesta manca d’informació, aquesta indefensió buscada, aquesta falta de capacitació de qui pensa la seguretat als carrers i de qui l’executa és el que ens fa vulnerables a les agressions’, afegeix.

‘Si alguna cosa estic aprenent d’aquesta experiència malaguanyada és que no és coherent demanar a les dones que denunciïn, si la gestió que es farà de la seva denúncia és aquesta. Que les institucions, també les municipals, podem fer molt més del que fem en matèria d’agressions masclistes’, conclou.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor