29.11.2016 - 15:33
|
Actualització: 29.11.2016 - 15:53
El portaveu de la Plataforma per la Llengua, Francesc Marco, ha informat que la situació del català a la universitat és més delicada del que molta gent es pensa i ha reclamat que cal sensibilitzar la comunitat educativa en els seus drets lingüístics.
L’entitat ha posat en marxa la campanya estudiarencatala.cat que exigeix que tots els estudiants puguin fer les classes en català, que augmenti l’oferta de postgraus i màsters en llengua pròpia, que actalment és del 56%, i que es respecti la llengua de docència. Tanmateix, la campanya també reclama a les universitats que elaborin reglaments d’usos lingüístics i que tot el professorat cneixi la llengua pròpia i hi sigui competent.
Marco ha insistit que l’excel·lència universitària també es vincula a la llengua catalana i ha animat els estudiants a ‘queixar-se de les discriminacions lingüístiques que puguin patir a través d’estudiarencatala.cat‘.
‘Només el 8,4% de les sentències que es van fer a Catalunya l’any 2015 van ser en català i el 75% dels advocats reconeixen que els han fet canviar de llengua alguna vegada’, ha assegurat. Per això, l’ONG del català continuarà contactant amb associacions d’estudiants per treballar conjuntament els seus drets lingüístics amb les institucions universitàries.
De la seva banda, Gonzalo Bonnin, membre de l’Assemblea de la Facultat de Dret, ha explicat que el català es troba a mínims històrics en aquesta facultat perquè ‘està clarament discriminat’. Bonnin ha posat com a exemple que hi ha assignatures a què et matricules en català i que s’acaben impartint en castellà per decisió personal o política del professorat o per l’exigència d’estudiants d’Erasmus ‘que no han rebut una acollida lingüística bona’. Els representants dels estudiants recorden, a través d’un manifest, que a la justícia els documents en català són vàlids i que hi ha el dret a declarar en català.