10.03.2017 - 12:37
|
Actualització: 10.03.2017 - 19:29
L’Ajuntament d’Alacant ha començat a restituir avui les plaques franquistes que s’havien retirat dels carrers de la ciutat. La Plaça de la Igualtat ha recuperat el nom de plaza de la División Azul. I ho ha fet contra la voluntat del consistori, que havia decidit d’aplicar la llei de la Memòria Històrica per retirar les plaques franquistes.
Una resolució judicial va pronunciar-se favorablement a un recurs del PP que demanava la nul·litat de la decisió del govern municipal. Aquesta plaça no és l’única afectada per la interlocutòria judicial. Fins a quaranta-cinc carrers i places més d’Alacant es tornaran a batejar amb l’antic nom franquista.
Segons la interlocutòria, l’Ajuntament d’Alacant va canviar les plaques tot i tenir coneixement del recurs del PP i l’obertura d’una peça corresponent de mesura cautelar. El govern municipal –diu el text– va actuar ‘de manera precipitada i immotivada, perquè no hi havia raons d’urgència’. Per tant, i citant jurisprudència del Tribunal Superior de Justícia de València, entén que el consistori li ha ‘furtat’ una competència.
Mig centenar de persones s’ha concentrat a la plaça per protestar contra la instal·lació de la placa franquista. Hi han assistit càrrecs locals d’Esquerra Unida i diputats de les Corts de Compromís, com ara Mireia Mollà, Gerard Fullana i José Manuel Penalva. La regidora de Memòria Històrica d’Alacant, Maria José Espuch, ha dit que sentia vergonya, ràbia i impotència per aquest fet i que els canvis havien estat propostes de la ciutadania que havia recollit el govern municipal.
‘Gràcies al PP alacantí i als seus còmplices del govern espanyol i de les Corts Valencianes tornem al NO-DO i al blanc i negre’, ha criticat. Ha recordat que havien convidat Mariano Rajoy i la presidenta del PP a les Corts, Isabel Bonig, a ‘fer els honors’ i aplaudir a Luis Barcala, el regidor popular d’Alacant que va presentar el recurs als jutjats, i ha lamentat que s’hagi retrocedit quaranta anys.