03.03.2017 - 14:40
|
Actualització: 03.03.2017 - 15:20
Avui el Consell de Garanties Estatutàries ha publicat un dictamen –sol·licitat pel PP, Ciutadans i el PSC– que considera inconstitucional la disposició addicional 31ena del projecte de pressupost del 2017. Sorprenentment però, no considera inconstitucional cap de les partides pressupostàries que fan referència a processos electorals i consultes populars. El dictamen no les invalida ja que segons diu -vegeu-ho a la imatge- troben empara en l’estatut i no són contràries a la constitució espanyola.
La disposició addicional 31ena no forma part de l’articulat central del pressupost, sinó que, ras i curt, és una informació addicional que acompanya les partides pels processos electorals. Així ho ha expressat Puigdemont: ‘Les partides estan perrfectament avalades. Per tant el referèndum es farà’. Vegeu ací que diu la disposició addicional 31:
Si ens fixem en el text de la disposició, aquest especifica el govern ha d’habilitar una partida pressupostària pel referèndum ‘en el marc de la legislació vigent en el moment de la seva convocatòria’. Aquesta última frase té un caire interpretatiu, ja que segons els plans del govern, la ‘legislació vigent’ en el moment de la convocatòria no serà l’espanyola, sinó la catalana, que entraria en vigor a través de l’aprovació de la llei de transitorietat jurídica prevista pel juny.
Sense valor ‘vinculant’
L’Estatut de Catalunya no atorga al Consell de Garanties resolucions vinculants. Així ho diu el text de l’estatut: ‘El dictamen no té valor vinculant i pot fer recomanacions al Parlament o al Govern per a modificar o derogar les normes que consideri incompatibles’.
Irònicament, el caràcter no vinculant de les resolucions del CGE es deu a la sentència de l’Estatut de l’any 2010. Aleshores, el TC va derogar el caràcter vinculant de les resolucions de l’òrgan, que des de llavors és només consultiu i pot emetre recomanacions al parlament o al govern.