03.04.2016 - 20:59
|
Actualització: 04.04.2016 - 07:32
Diaris de tot el món han començat a publicar els resultats de la investigació coordinada per The International Consortium of Investigative Journalism sobre Mossack Fonseca, una empresa clau en l’existència de paradisos fiscals. Aquesta és la filtració més gran de la història i va ser feta al diari alemany Süddeutsche Zeitung. No se sap qui n’és el responsable, però sí que se’n sap el contingut. En total, s’han fet públics més d’onze milions de documents, aconseguits de les bases de dades internes de Mossack Fonseca. Aquesta quantitat supera les filtracions de WikiLeaks i Edward Snowden.
Mossack Fonseca és una empresa de Panamà que ofereix serveis jurídics, entre els quals la creació i el control d’empreses a paradisos fiscals de tot el món. Opera a 42 països i ha creat i controla 300.000 empreses per als seus clients. Aquesta activitat és legal a la major part dels països, però no sempre. I generalment és encoberta. D’una banda, per a evitar la persecució del fisc local i d’una altra, per motius polítics.
A la llista de clients que s’ha filtrat s’inclouen molts caps d’estat i govern que hauran d’explicar com és que tenen tants diners i per quin motiu els envien fora del país. A més, moltes de les activitats que s’han descobert tenen relació amb delictes com ara tràfic d’armes o drogues i evasió d’imposts. La justícia brasilera fa anys que havia denunciat Mossack Fonseca perquè la considera una de les grans empreses d’emblanquinament de diners.
Immediatament després de fer-se públics els papers, l’empresa ha emès un comunicat per dir que complia la legislació contra emblanquiment il·legal i males pràctiques.
140 polítics amb comptes opacs
Els papers identifiquen 143 polítics i parents pròxims de polítics de tot el món que tenen societats a paradisos fiscals, controlades per Mossack Fonseca. El cas més impressionant és el de Vladímir Putin que, mitjançant un amic músic, Serguei Roldugin, pot haver desviat dos mil milions de dòlars de bancs estatals russos.
Entre els polítics més coneguts que apareixen als documents, hi ha el primer ministre del Paquistan, Nawaz Sharif; l’ex-vice-president de l’Irac, Aiad Allawi; el president d’Ucraïna, Petrò Poroixenko; i el primer ministre d’Islàndia, Sigmundur Davíð Gunnlaugsson. També hi ha implicat el primer ministre de Catar entre el 2007 i el 2013, Hamad bin Jassim bin Jaber al-Thani; el president de Catar entre el 1995 i el 2013, Hamad bin Khalifa al-Thani; el rei de l’Aràbia Saudita, Salman bin Abdelaziz; el president dels Emirats Àrabs i emir d’Abu Dhabi, Khalifa bin Zayed bin Sultan Al Nahyan; dos cosins del president de Síria, Baixar al-Assad; el pare de David Cameron; el secretari de Mohàmmed VI, rei del Marroc, entre molts més.
També hi consten una dotzena de parlamentaris britànics, membres del politburó del Partit Comunista de la Xina, membres de famílies reials europees –entre les quals l’espanyola– i fins i tot directius de la FIFA.
La família reial espanyola, a la llista
Als paper filtrats, apareixen sovint familiars de presidents o reis, que fan negocis en paradisos fiscals. És el cas de la família reial espanyola, per mitjà de la tia del rei actual, Pilar de Borbó. L’agost del 1974, va esdevenir presidenta i administradora d’una societat panamenca, Delantera Financiera SA. Segons els documents de Mossack Fonseca, el mateix dia el seu marit, Luis Gómez-Acebo, també va assumir el paper de secretari-tresorer i administrador de la societat, constituïda el maig de 1969.
Des del març del 1993, ni l’un ni l’altre no tornen a aparèixer mai com a administradors. Des d’aquell any, l’intermediari del beneficiari anònim de la societat és el bufet d’advocats madrileny Gómez-Acebo & Pombo, fundat per Ignacio Gómez-Acebo, cunyat de Pilar de Borbó. Abans, el representant societari havia estat el londinenc Timothy Lloyd. El 1993, Lloyd va indicar que Pilar de Borbó era la propietària de Delantera Financiera SA. El fill de Pilar de Borbó, Bruno Alejandro Gómez-Acebo Borbó, va esdevenir administrador i tresorer de l’empresa el juliol del 2006 i fins que es va dissoldre, el juny del 2014. (Més informació en aquest article)
Una altra empresa de Messi a Panamà
Els papers també delaten que Mega Star Enterprises Inc, una empresa de Panamà fins ara desconeguda, és propietat del futbolista del FC Barcelona Leo Messi i els seus pares.
[Podeu trobar més informació sobre aquesta filtració a Süddeutsche Zeitung, en alemany i anglès, a The Guardian, a Le Monde, a El Confidencial, a La Nación o a L’Espresso, entre més.]