04.09.2017 - 22:00
Catalunya Sí que es Pot s’ha de reunir avui per acabar de decidir què votarà demà sobre la llei del referèndum. Serà una reunió ‘tensa’, segons paraules del diputat Joan Josep Nuet, perquè les posicions dels tres partits de CSQP –Podem, Iniciativa i EUiA– són força allunyades entre si. Molt allunyades, de fet, i divideixen la coalició en dues grans meitats. Els partits, separadament, ja s’han anat reunint per fixar la posició. Ara toca acordar la posició dins la coalició.
Descarten de votar contra la llei del referèndum
Dels onze diputats de CSQP, n’hi ha cinc que ja han declarat que no veurien amb bons ulls de votar contra la llei del referèndum. Són partidaris d’abstenir-se o votar-hi a favor. Són el diputat d’EUiA, Joan Josep Nuet, i els diputats de Podem: Albano-Dante Fachin, Àngels Martínez, Joan Giner i Jèssica Albiach.
Nuet va dir aquest cap de setmana a Catalunya Ràdio que el seu grup hauria d’emetre un sol vot, i va afegir: ‘De cap de les maneres no pot anar contra el sentiment general del poble de Catalunya, que vol el referèndum.’ Admetia que la reunió d’avui seria tensa perquè hi ha ‘sensibilitats diferents’.
Pel que fa a Podem, la setmana passada va descartar de votar contra la llei del referèndum. És previst que el Consell Ciutadà es reuneixi aquesta tarda per confirmar aquesta decisió, quan ja s’hagi fet la reunió de CSQP. Segons Fachin, Podem decidirà, independentment del que digui CSQP. I el dubte és si optaran per l’abstenció o el vot afirmatiu.
Votar a favor
Que l’abstenció es convertís en vot afirmatiu dependria entre més raons del fet que s’acceptessin canvis en la llei del referèndum. Ho explicava el diputat de Podem Joan Giner en el seu bloc personal, en un apunt titulat ‘Mà estesa’: ‘Crec que, després dels debats on la militància de Podem vam decidir participar l’1-O, és raonable –des de les diferències clares que tenim amb les proposants– que treballem per poder votar a favor de la llei de referèndum al parlament. I per fer aquest treball són condició necessària els ponts i espais de diàleg. Cal portar la llei al parlament i obrir període d’esmenes per trobar punts en comú. És una llàstima que al debat entre els partits impulsors ni tan sols es plantegi això, sinó que fins i tot s’estigui discutint no portar-la al parlament. Sincerament, no mirar cap a enfora no sembla la millor estratègia per a maximitzar les forces, i sembla que algunes forces han perdut la voluntat de sumar. Reflexionem-hi.’
La CUP i membres de Podem havien conversat sobre la possibilitat que la CUP fes de pont a l’hora de parlar de canvis a la llei, i permetre el vot afirmatiu de Podem. Fonts de la CUP han dit a VilaWeb que de moment no han rebut propostes per part de Podem.
Un altre que es va obrir a votar que sí va ser Fachin, però no va acabar de concretar en canvi de què podria fer-ho. Sí que va insinuar-ho: ‘No ens molesta el caràcter vinculant ni el neguem, però difícilment estem en un context de normalitat en el qual hi pugui haver un referèndum vinculant’, va dir. La llei, en canvi, deixa clar que el referèndum és vinculant.
Contra la llei del referèndum
El partit més bel·ligerant amb la llei del referèndum és ICV, que té quatre diputats dins CSQP (Joan Coscubiela, Marta Ribas, Marc Vidal i Hortènsia Grau). A l’agost, Fachin va acusar ICV de practicar un boicot actiu al referèndum. I en aquest grup Joan Coscubiela porta la veu cantant i contrària. Una veu dura, aspra i contundent. Dilluns mateix, en declaracions al programa ‘Al rojo vivo’ de la Sexta, Coscubiela va arribar a dir: ‘La llei del referèndum pot acabar en un procés de degradació democràtica del parlament.’ Paraules molt dures del diputat d’ICV. L’independent Lluís Rabell també sembla molt decantat cap a una posició ben contrària al referèndum. Finalment, hi ha la independent Gemma Lienas, escriptora, que havia estat a l’òrbita del PSC i que no s’ha pronunciat clarament en cap sentit.
Vot de consens o vot dividit
Joan Josep Nuet va demanar aquest cap de setmana passat que CSQP tingués un vot únic. Un vot únic que només podria ser l’abstenció. ICV hauria de rebaixar la seva bel·ligerància. I Joan Giner, les ganes de votar sí. L’abstenció podria ser la solució si es pretén de no dividir el vot, perquè a hores d’ara sembla difícil que Joan Coscubiela, per exemple, voti a favor de la llei. I també sembla molt difícil que Nuet hi voti en contra. Si no hi ha consens, CSQP es dividirà en dos blocs a causa de la llei del referèndum.