16.05.2017 - 15:29
|
Actualització: 16.05.2017 - 16:39
La fiscalia superior de Catalunya ha presentat una querella al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) contra la consellera de Governació, Meritxell Borràs, i el secretari general d’aquest departament, Francesc Esteve, per haver iniciat els tràmits per a la compra d’urnes per al referèndum. La fiscalia acusa Borràs dels delictes de prevariació, desobediència i malversació en relació a l’anunci de licitació per a la compra de 8.000 urnes per al referèndum que es va publicar la setmana passada al DOGC. La querella també es dirigeix, segons que ha anunciat la fiscalia espanyola, ‘contra tots aquells que durant la instrucció resultin igualment responsables’.
El president de la Generalitat ha respost a la decisió de la fiscalia fent costat a la consellera. ‘Pensava que la presentarien pel caos a l’aeroport, que és el que veritablement preocupa la gent’, ha dit Puigdemont a través de Twitter. També el vice-president del govern, Oriol Junqueras, s’ha declarat corresponsable de les decisions del govern en un piulet.
Em pensava que la presentarien pel caos de l'aeroport, que és el que veritablement preocupa la gent. Ànims consellera i secretari general! https://t.co/5TqRlQyUwc
— krls.eth / Carles Puigdemont (@KRLS) May 16, 2017
Sóc corresponsable de totes i cadascuna de les decisions del Govern en la defensa de la democràcia i per garantir el dret a votar. https://t.co/IhPHk0Mps6
— Oriol Junqueras 🎗️ (@junqueras) May 16, 2017
El fiscal espanyol argumenta que l’impuls dels tràmits per a la compra de les urnes vulnera les resolucions del tribunal constitucional espanyol i s’erigeix com una ‘via del fet’ per a dur a terme el referèndum. En aquest sentit, considera que l’actuació de Borràs i Esteve suposa la posada en marxa dels tràmits per a convocar un referèndum vinculant secessionista contrari als mandats expressos del TC.
Segons el fiscal general espanyol, la publicació de l’acord marc per a la compra d’urnes suposa impulsar el procés constituent preordenat a la Resolució 1/XI del Parlament de Catalunya que és d’impossible encaix en l’àmbit competencial del parlament i del govern de Catalunya. Apunta, a més, que l’acord no té encaix tampoc en l’ordenació territorial de l’estat espanyol i en els procediments establerts de reforma constitucional i estatutària.