30.10.2017 - 12:38
|
Actualització: 30.10.2017 - 17:25
El fiscal general de l’estat espanyol, José Manuel Maza, ha anunciat la presentació d’una querella contra els membres del govern, la presidenta del parlament i els membres no unionistes de la mesa i els ha acusat de rebel·lió, sedició i malversació.
Maza ha dit que presentava la querella ‘contra els responsables polítics de la Generalitat que al llarg dels últims dos anys han causat una crisi constitucional que ha culminat amb la declaració unilateral d’independència i contra els membres de la mesa que la van permetre’.
La querella afecta Carles Puigdemont, Oriol Junqueras, Jordi Turull, Raül Romeva, Toni Comín, Josep Rull, Dolors Bassa, Meritxell Borràs, Clara Ponsatí, Joaquim Forn, Santi Vila, Lluís Puig, Carles Mundó i Meritxell Serret. Per tant, tots aquells que formaven el govern en el moment de la proclamació de la República Catalana’.
En el cas de la mesa, la querella es presenta contra Carme Forcadell, Anna Simó, Lluís Guinó, Joan Corominas, Dolors Barrufet i Joan Josep Nuet.
Querella il·legal
En el cas de Puigdemont, la denúncia es fa a l’Audiència espanyola i en els altres casos, al Tribunal Suprem. Però aquestes denúncies són fora de la legislació espanyola i atempten contra les garanties dels denunciats.
Ho va explicar justament el redactor del delicte de rebel·lió del codi penal espanyol actual, Diego López Garrido, l’any 1995, quan era diputat socialista. ‘El delicte de rebel·lió preveu que algú efectivament declari la independència d’una part del territori, cosa que segurament va passar al parlament. Però en aquest article hi ha un primer paràgraf que és clau, i que va ser una proposta transaccional que vaig fer en la comissió i en el ple que va aprovar el codi penal. Aquest paràgraf diu que només es pot imputar “els qui s’alcin violentament i pública”. Hi ha d’haver violència, si no, no hi ha delicte de rebel·lió.’ Garrido ho va dir en una entrevista a Catalunya Ràdio: ‘M’estranya que la fiscalia prepari una querella per rebel·lió, perquè no n’hi va haver cap’, va afegir.
Garrido explica, a més, que hi va haver un debat polèmic sobre el delicte de rebel·lió perquè hi havia grups que s’oposaven a admetre que la declaració d’independència fos tipificada de rebel·lió. ‘Aleshores, la proposta que vaig fer i que van acceptar consistia a introduir precisament l’exigència que es fes amb violència.’
Llegiu ací la querella contra el govern:
Llegiu ací la querella contra Forcadell i la mesa: