01.11.2015 - 02:00
Durant tot el segle XVII la bruixeria va ser especialment perseguida a tot el país i milers de dones van ser injustament condemnades a mort. El darrer poble de Catalunya on s’hi va penjar una bruixa va ser el 1767 Sant Feliu Sasserra i ja fa molts anys que l’efemèride es recorda per Tots Sants amb la Fira de les Bruixes, que es fa avui. Al llarg de tot el dia es recrearan diverses escenes que expliquen la persecució que patien algunes dones per guarir fent servir la medicina natural o, simplement, estimar-se entre elles.
La festa es compon de deu quadres que es representen al llarg del dia en diversos indrets del poble. Serveixen per situar els visitants enmig del clima de desconfiança mútua que es respirava durant la Inquisició. Al poble fa molt temps que hi ha sequera i tothom té opinions ben diferents sobre què cal fer per combatre-la: les dones malparlen les unes de les altres, els nens murmuren, a la taverna els homes discuteixen…
Mentrestant corre el rumor que algunes dones del poble es reuneixen de nit per fer rituals estrambòtics i adorar ídols pagans. Això aixeca moltes sospites i els més malpensats les acusen de ser les responsables de la sequera que fa mesos que assola el poble. Finalment la festa culmina amb una processó al Serrat de les Forques, un indret situat en un extrem del poble hi fou penjada, segons la tradició, Maria Pujol, l’última bruixa catalana.