Kossove, membre de ple dret de la UEFA malgrat l’oposició d’Espanya

  • Setmana decisiva perquè aquest territori separat unilateralment de Sèrbia obtingui més reconeixement internacional

VilaWeb

Redacció

03.05.2016 - 13:32
Actualització: 03.05.2016 - 15:09

Kossove ha seguit els passos que va fer Gibraltar el 2013 i s’ha convertit en membre de ple dret de la UEFAS’ha decidit en el quarantè congrés ordinari d’aquest organisme del futbol europeu, a Budapest (Hongria), per vint-i-vuit vots a favor, vint-i-quatre en contra i dos de nuls. Malgrat que, des del 2008, els ex-presidents de la UEFA i la FIFA, Michel Platini i Sepp Blatter, han dit que Kossove havia d’entrar a l’ONU abans de poder ésser membre dels seus organismes, la realitat és que la Federació de Futbol Kossovesa ha anat fent passos cap al reconeixement internacional. Ara fa dos anys, per exemple, la FIFA mateixa va aprovar que Kossove tingués dret a jugar partits amistosos internacionals, encara que no podria portar els colors nacionals i no podria enfrontar-se a les seleccions dels països de l’ex-Iugoslàvia. Des d’aleshores, ja ha jugat amb Guinea Equatorial, Haití, Oman, el Senegal i Turquia.

Ara, que entra a la UEFA com a cinquanta-cinquè membre de ple dret, se li obre pràcticament la porta també a la FIFA, que farà el congrés anual el dia 13 de maig a Mèxic. Si fos admès en tots dos organismes, Kossove podria participar a la fase classificatòria per al Mundial del 2018.

En aquest procés de diplomàcia esportiva, que topa amb l’oposició directa de Rússia (tradicional aliada de Sèrbia) i d’Espanya (que s’oposa a qualsevol reconeixement de la independència d’aquest territori), Kossove va guanyar una altra batalla en rebre el reconeixement del Comitè Olímpic Internacional el 2014.

Sense visat per a viatjar per l’àrea Schengen

Kossove també espera, aquesta setmana, una decisió que pot accelerar una mica més l’arribada del seu reconeixement internacional definitiu. Dissabte, el diari Financial Times va avançar que probablement aquesta mateixa setmana la Comissió Europea demanaria que els ciutadans de Kossove no haguessin de menester un visat per a viatjar als països de l’àrea Schengen. A aquesta recomanació, que pot ésser blocada pels estats membres de la UE i el Parlament Europeu, s’hi oposa Espanya, un dels pocs països que encara no han reconegut oficialment la declaració unilateral d’independència de Kossove. De fet, fa tres anys, una vintena de metges kossovesos que volien assistir a un congrés mèdic a Barcelona van veure com el govern espanyol els denegava fins i tot el visat per a participar-hi.

Des de la declaració unilateral d’independència del 2008, el petit país balcànic de majoria albanesa no ha aconseguit encara d’entrar a les Nacions Unides, però cent onze estats de l’ONU ja l’han reconegut i ha anat fent passos per a obtenir reconeixement en més institucions internacionals.

Informació relacionada:

Espanya, obligada a acceptar que la UE obri avui la porta a l’adhesió de Kossove (27-10-2015)

 

 

 

 

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor