09.05.2017 - 16:47
|
Actualització: 09.05.2017 - 19:05
JxSí i la CUP han unit forces i han blocat la comissió d’investigació del cas Santi Vidal en tombar totes les peticions de compareixença que Cs, PSC, CSQP i PPC havien presentat. Durant la votació del pla de treball de la comissió d’investigació sobre les actuacions del govern per a preparar la secessió de Catalunya de l’estat espanyol, els diputats de JxSí han anunciat de bon principi que retiraven totes les propostes de compareixença i de documentació que havien registrat.
‘Té alguns sentit posar-se al costat de la fiscalia?’, ha preguntat Bernat Solé (ERC) a l’oposició. La coalició independentista entén que qualsevol intervenció en aquest context podria ser judicialitzada i per això JxSí no vol entrar al joc. També ha argumentat que els membres del govern ja han donat explicacions després de les declaracions de Vidal. ‘Volen fer un judici com el que ha fet l’estat espanyol?’, ha preguntat a l’oposició.
Que no hi hagi un pla de treball aprovat obre, doncs, un període d’incertesa i deixa en una situació de bloqueig la comissió d’investigació. Després de sentir tots els grups, el president de la comissió, Jean Castel (Cs), ha demanat una reunió dels portaveus més endavant per a decidir com donar continuïtat a la comissió en els seus tràmits parlamentaris.
L’oposició condemna la decisió
Ara bé, l’oposició ja ha deixat clar durant les seves intervencions que la comissió d’investigació, sense cap compareixença a la vista, ha entrat en via morta. Pel portaveu parlamentari de Cs, Carlos Carrizosa, tot plegat és la demostració que Santi Vidal deia la veritat i que Oriol Junqueras i Carles Puigdemont mentien. El dirigent de la formació taronja ha qualificat la sessió d’aquesta tarda com un blindatge sense precedents a la història parlamentària després que JxSí no s’oposés inicialment a constituir-la. En aquest sentit ha titllat d’intolerable l’actuació del govern i de la CUP i els ha acusat de voler ocultar als catalans l’acció de govern.
La portaveu del PSC a la comissió, Alícia Romero, ha qualificat els fets d’insòlits i ja ha advertit que la comissió no té recorregut. La socialista ha preguntat als independentistes quin delicte és voler saber i ha advertit que l’obscurantisme costa molt d’entendre, fa malpensar. En acusar-los de governar només per a uns quants, Romero ha avisat també que el seu grup prendrà les mesures necessàries. La primera, deixar en suspens la seva participació a l’altra comissió d’investigació en marxa, l’operació Catalunya. ‘Després anem donant lliçons de democràcia…, volen informació i transparència? Ho volem saber de tot’, ha sentenciat la socialista.
Contundent també la intervenció del portaveu parlamentari de CSQP, Joan Coscubiela, que ha parlat de dia negre pel parlament. ‘No és just donar el vistiplau a la comissió d’investigació i bombardejar-la per terra, mar i aire i convertir-la en paper mullat’, ha advertit d’entrada. I a l’espera de decidir el paper que tindran a partir d’ara a la comissió sobre l’operació Catalunya -es va crear amb els vots de JxSí, CUP, PSC i CSQP-, Coscubiela ha etzibat als diputats de JxSí que han deixat de ser interlocutors creïbles. ‘No podeu continuar demanant complicitat amb la convocatòria del referèndum i després fer coses d’aquestes, heu donat un cop de gràcia a la transparència […] Us heu equivocat, heu tirat pedres damunt la teulada del referèndum’, ha reblat el diputat de la coalició d’esquerres.
També el portaveu parlamentari del PPC, Alejandro Fernández, ha criticat contra els dos grups independentistes. ‘Avui és un dia molt trist per la cambra, per al prestigi i la dignitat del treball polític’, ha afegit. I irònic, ha assegurat que CUP i JxSí han creat la ‘comissió mordassa’: ‘És un pacte de silenci entre el clam de la mare superiora i els suposats revolucionaris de la CUP’, ha etzibat.
Un punts de vista que no comparteix Gabriela Serra, la portaveu de l’esquerra anticapitalista en aquesta comissió: ‘”Deslleialtat, estafa, frau democràtic…”‘ em semblen profundament equivocades’, ha replicat a la resta de grups i en reivindicar que precisament els cupaires no volen cap frau als partidaris del procés.
La CUP ja havia anunciat la setmana passada que no havia registrat cap proposta de compareixença perquè no estava d’acord amb la creació d’aquesta comissió d’investigació. Cs, PSC i PPC van impulsar-la fent ús del seu dret a constituir-ne una automàticament un cop l’any en demanar-ho una tercera part dels diputats o tres grups parlamentaris.