‘IU-ES-EI! IU-ES-EI!’

  • «Clinton ha perdut. Pel que és i representa. Allò de les piranyes. Recontra-establishment»

Núria Cadenes
10.11.2016 - 02:00
VilaWeb

Confesso que vaig quedar estupefacta. Va ser engegar la ràdio, sentir això del Trump i mirar aviam què li passava. A la ràdio. Si és que hi havia interferències o un programa com aquell del Welles amb els extraterrestres o què. Perquè allò que deia, i que repetia, i que confirmava, no podia ser: oh shit, reshit i recontrashit, el món s’acaba.

Però no, és clar. Amb incredulitat o sense incredulitat, el món continuava fent voltes i la vida avançant del tot indiferent al fora de joc en què quedaven un nombre considerable de persones humanes i d’analistes internacionals davant dels (esfereïdors? aclaridors?) resultats de les eleccions als EUA.

Perquè, llevat d’algunes veus que sonaven en el desert i que ja avisaven (allò dels ‘Simpson’ era una broma, però les reflexions   de Michael Moore, no), i malgrat que ja ens hauria hagut de fer pensar que hagués arribat fins on havia arribat (sí, ell: l’impune grapejador de dones, l’estafador i dissimulador d’impostos, el personatge groller de color taronja que porta un esquirol mort a la closca), gairebé unànimement havíem decidit que era impossible i que a l’hora de la veritat les coses tornarien a mare: al llit del riu conegut, anguniós, tèrbol i amb piranyes. Però conegut.

La realitat, però, ja ho hem vist, ens ha desmentit desitjos, desconeixements i enquestes (‘desitjos’ escrit amb infinites cometes: per parlar de la victòria d’algú amb els interessos i les hipoteques de Hillary Rodham Clinton, segurament ‘desitjos’ no és el terme més adequat). És l’hora de les anàlisis a corre-cuita i dels experts que fan bona la dita que explica que, a colló vist, mascle. En tot cas, a hores d’ara ja han sortit a la palestra el vot ocult, les pors de la classe mitjana empobrida o l’acció anti-establishment convertida en monumental botifarra a allò que hom anomena ‘el poder de Washington’. Entre més factors. Tot plegat és un pastís amb una recepta ben variada. (I contradictòria: que votar contra el statu quo sigui optar per un magnat de l’especulació enriquit a l’empara del sistema ja és significatiu). Però em sembla que no hauríem d’oblidar un ingredient que de vegades ens passa per alt i que, sovint, acaba cosint bona part de les decisions col·lectives que prenem els humans: la identitat.

O, si m’ho deixeu complementar amb un adjectiu, la identitat col·lectiva.

Perquè pot ser que, més enllà de la por i de l’odi i dels murs i dels etcèteres que han envoltat la campanya del nou president de l’imperi, hi hagi hagut la seva capacitat de bastir un relat. Un relat col·lectiu. En positiu. I de fer-lo connectar, a més a més, amb els sentiments de la gent que l’havia de votar. Amb la idea que tenien d’ells mateixos.

Perquè votar, no hauríem d’oblidar-ho, és, sobretot, una qüestió de sentiments. Dades, capacitats, raonaments, interessos objectius, xifres, programes: tot això és molt important, és clar que sí i bla bla bla. A l’hora de la veritat, voten els sentiments. I una sola frase, Make America great again, tornar a fer gran Amèrica, ha sabut connectar amb un segment de població convençut que ells són Amèrica, que Amèrica està en decadència… i que no s’ho mereix.

Clinton ha perdut. Pel que és i representa. Allò de les piranyes. Recontra-establishment. Perquè oferia més del que ja hi havia hagut (que, a l’hora de la veritat i del sou que portes a casa i de les hores que treballes i de les perspectives de millora, no era res de l’altre món) i perquè no ha estat creïble per a qui se suposava que l’havia de votar (dones, negres, hispans…).

I ha quedat Trump. Que ha fet sentir a aquells ‘bons americans’ (i blancs) que algú, per fi, els parlava. I que deia el que ells pensaven. I que els oferia restaurar la dignitat i la ‘grandesa’ perdudes.

No els ha importat que el portador d’aquest missatge fos un personatge racista, sexista, homòfob. Perquè hi comparteixen pulsions o perquè no ho han trobat prou motiu per a negar-li el vot. En tot cas, els ha pesat més la idea, diguem-ne.

I és que aquestes classes mitjanes que esmentàvem tenen una idea de nació. I Trump els l’ha reconeguda. I els l’ha oferta. No ha jugat a respondre als seus ‘interessos socials’, sinó a construir identitat. Amb mites, sí. Amb relat, esperances, fites, imatges. Aquelles tres corbates que vestien el discurs de la victòria: el president, el seu fill, el vice-president: una de vermella, una de blanca, una de blava: la bandera.

I ha guanyat.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor