El parlament d’Irlanda crea un grup sobre Catalunya i hi convida Romeva

  • El conseller d'Afers Exteriors explicarà el referèndum al parlament irlandès el 24 de maig

VilaWeb
Redacció
20.05.2017 - 11:10
Actualització: 20.05.2017 - 12:50

El parlament d’Irlanda ha creat un grup d’amistat amb Catalunya, anomenat Oireachtas Friends of Catalonia, i hi ha convidat el conseller d’Afers Exteriors de la Generalitat, Raül Romeva, a la primera sessió. Segons l’ACN, un grup de diputats i senadors dels partits principals –el Fine Gael, el Fianna Fáil i el Sinn Féin– juntament amb diputats independents, han impulsat aquest grup.

L’acte serà dimecres vinent, 24 de maig, a Dublín. Romeva explicarà els passos que pretén seguir el govern per a convocar el referèndum d’independència a Catalunya a la House of the Oireachtas, la seu del parlament irlandès.

Països com Suïssa, Estònia i Finlàndia han creat grups d’amistat amb Catalunya els darrers mesos. Recentment, el parlament del Regne Unit va oficialitzar la creació d’un intergrup que inclou membres de la Cambra dels Comuns i dels Lords de tots els partits polítics. Romeva ja va intervenir el març passat amb el grup de discussió creat al Westminster.

Els objectius del grup
El grup té l’objectiu de reforçar les relacions institucionals entre Catalunya i Irlanda, estrènyer els llaços comercials i potenciar la representació cultural i social catalana a Irlanda.

Una altra de les finalitats del grup és promoure la llengua i la cultura catalanes a Irlanda i potenciar l’ensenyament del català. Actualment, la Universitat de Cork i la National University of Ireland ofereixen estudis de reglats de català i la voluntat és d’ampliar l’oferta a altres centres. També es busca donar més visibilitat a grups culturals i entitats com els Castellers d’Irlanda o el Casal Català de Dublín.

En l’àmbit econòmic, actualment, el 24% de les exportacions de l’estat espanyol a Irlanda són catalanes i es calcula que hi ha més de cinc-centes empreses a Catalunya que exporten regularment al país. A més, empreses com Gas Natural, Catalana Occident o Grífols tenen seu a Irlanda.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor