Investigadors catalans descobreixen com causen metàstasi les cèl·lules tumorals

  • Segons una investigació de l'Institut de Bioenginyeria de Catalunya la inhibició d'una interacció de proteïnes podria evitar la invasió del tumor

VilaWeb
Redacció / ACN
20.02.2017 - 17:58
Actualització: 20.02.2017 - 20:26

Les cèl·lules canceroses fan servir les cèl·lules sanes per moure’s i, per tant, per començar la metàstasi. És a dir, les cèl·lules sanes ‘estiren’ les tumorals. Aquesta és la descoberta que ha fet l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC): hi ha una força física que té relació amb la metàstasi. L’equip de recerca, encapçalat per Xavier Trepat, hi ha treballat quatre anys. El treball s’ha publicat a la portada de la revista Nature Cell Biology.

En la recerca s’ha identificat el mecanisme amb què les cèl·lules canceroses poden escapar-se del tumor sòlid i, per tant, produir una metàstasi, l’autèntica causa de la mort dels malalts de càncer actualment. La descoberta ha anat més enllà: s’ha comprovat que aquesta força es produeix gràcies a la interacció de dues proteïnes concretes.

Xavier Trepat, per explicar la troballa, fa servir la comparança amb un tren. Les cèl·lules sanes, els fibroplasts, són les locomotores, i les canceroses són vagons passius que poden moure’s gràcies precisament a la força de la locomotora.

Les dues proteïnes tenen funcions fisiològiques identificades separadament, però no se sabia quina funció feia la interacció entre totes dues. Per aquest motiu, els investigadors van provar si interferir en aquest mecanisme d’interacció condicionava el moviment de les cèl·lules canceroses i van comprovar que si se n’eliminava una, no hi havia cap cèl·lula que s’escapés del tumor sòlid.

Per aquest motiu, l’IBEC ja ha començat a treballar amb la farmacèutica Ferrer i l’empresa biotecnològica Mind the Byte. No s’ha comprovat que la unió d’aquestes proteïnes sigui útil i, per tant, petits inhibidors que evitin que s’enganxin les proteïnes podrien evitar la metàstasi en molts càncers.

L’estudi s’ha fet amb mostres de càncer de pulmó i càncer de pell, dos tipus molt diferents de tumors. Per aquest motiu, Trepat és optimista. Recorda que la major part de tumors sòlids tenen fibroplasts i, per tant, confia que el mecanisme descobert pugui funcionar en general. De totes maneres són aspectes que hauran de determinar futures investigacions.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor