El govern espanyol torna a obrir el CIE malgrat el vet de l’Ajuntament de Barcelona

  • La delegació del govern espanyol assegura que el centre compleix la normativa i que l'ajuntament no li ha fet arribar cap justificació jurídica que acrediti la suposada vulneració administrativa

VilaWeb

Redacció

07.07.2016 - 12:21
Actualització: 07.07.2016 - 19:42

El Ministeri d’Interior espanyol ha anunciat que tornava a obrir el Centre d’Internament d’Estrangers (CIE) de la Zona Franca de Barcelona, malgrat que l’ajuntament de la ciutat al·lega que les instal·lacions no tenen la llicència adequada. Fonts de la delegació del govern espanyol al Principat han assegurat que reobrien el polèmic centre perquè consideren que han complert de manera escrupolosa la normativa urbanística durant la reforma de les instal·lacions. A més, creuen que el CIE no és inclòs entre les activitats ambientals sotmeses a llicència i que la resolució de l’Ajuntament de Barcelona no detallava pas ni el precepte vulnerat ni cap raonament jurídic que acredités la suposada vulneració administrativa.

Hores abans, el tinent  batlle de Barcelona, Jaume Asens, ha avisat que l’ajuntament prendria mesures coercitives si el ministeri espanyol decidia de reobrir el centre i adoptava una posició ‘de desobediència’ contra l’ordre de cessament emesa pel consistori.

En una conferència de premsa, Asens ha afegit que el govern espanyol té un mes per a recórrer-hi davant de l’ajuntament, el qual tindria tres mesos per a respondre; i llavors ‘poden anar al jutjat si no estan d’acord amb la resolució’. Si l’ajuntament contestés aquest possible recurs, el ministeri podria impulsar un contenciós administratiu en dos mesos, i en sis mesos si el govern municipal no contestés aquest recurs.

Asens ha justificat l’ordre de cessament dient que el centre no tenia mesures de seguretat i evacuació adequades ni la llicència d’activitat corresponent, car encara opera amb l’anterior de comissaria de la policia espanyola i d’usos de galeria de tir i d’animals, perquè hi havia cavalls de la policia.

El tinent batlle ha assegurat que el tancament no és només una ‘qüestió formal’ ni un ‘caprici’ de l’equip de govern. Segons Asens, operar amb una llicència inadequada vol dir incomplir els requeriments obligatoris de seguretat, fet que pot tenir conseqüències molts greus. I ha afegit: ‘La clausura del CIE respon a la sobirania i al mandat democràtic del ple de l’ajuntament i del Parlament de Catalunya.’

A més, ha recordat que el tancament definitiu del CIE no portarà ‘desajustos de la política migratòria’, ja que el centre feia mesos que era clausurat sense incidències.

El tancament
L’Ajuntament de Barcelona va anunciar ahir la clausura del Centre d’Internament d’Estrangers (CIE) de la Zona Franca. En concret, ho va fer el tinent de batlle Jaume Asens en una piulada al seu compte de Twitter que confirmava una notícia avançada per El Periódico. El text explicava que el consistori havia cercat un estratagema legal per a evitar la reobertura d’una instal·lació que és tancada per obres des de fa mesos.

Els responsables del CIE van demanar permís per a fer les obres al districte de Sants-Montjuïc, i va ser en aquest districte on es va descobrir que no tenia llicència d’activitat. El Ministeri d’Interior espanyol va presentar-hi al·legacions que van ser rebutjades.

‘Clausurat per sempre’
La plataforma Tanquem els CIE espera que el centre s’hagi ‘clausurat per sempre’. En un comunicat fet públic avui, diu que la decisió de l’Ajuntament de Barcelona de tancar-lo és una ‘actuació coherent amb el seu posicionament’, perquè el novembre del 2015 ja va aprovar en el ple municipal una moció favorable a tancar-lo. La plataforma ha celebrat que les mobilitzacions socials i el rebuig de diverses administracions públiques com el Parlament de Catalunya i els consistoris del Prat de Llobregat i Esplugues de Llobregat ‘no es quedin en declaracions simbòliques’. A més, emplaça aquestes organitzacions a ‘treballar per un altre model de política migratòria que faci que no hi hagi CIE ni aquí ni enlloc’.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor