20.07.2016 - 10:02
|
Actualització: 20.07.2016 - 10:06
La vice-presidenta tercera del congrés, la popular Rosa Romero, i el vice-president primer, Ignacio Prendes, de Ciutadans, van rebre ahir deu diputats més dels que sumen PP i Ciutadans. I tenint en compte que PSOE i Podem no els van cedir els vots, i que ERC ha deixat clar que va votar en blanc, totes les mirades apunten al Partit Demòcrata Català, que té vuit diputats; el PNB, que en té sis i Coalició Canària, que té una diputada. El portaveu dels convergents, Francesc Homs, ha admès que els seus diputats ‘han votat de tot’, però no ha admès l’evidència que alguns dels diputats del PDC ho han d’haver fet a favor de les vice-presidències de PP i C’s, i tampoc no ha aclarit el motiu d’haver-ho fet. Els comptes amb què treballen PSOE i Podem apunten que ho haurien fet quatre diputats de PDC, cinc del PNB i la de CC.
Aquest matí, Homs, que ahir no va comparèixer en cap moment per a donar explicacions, ha concedit entrevistes en diverses ràdios i televisions, repetint que el PDC no va acordar res amb el PP ni amb Ciutadans. ‘Puc dir que la nostra posició era que no hi havia cap acord amb PP ni amb Ciutadans. Tots tenim ganes de saber d’on surten aquests deu vots. Però aquest vots no impliquen res.’ I ha negat que el fet que alguns diputats convergents hagin fet aquest vot sigui a canvi de poder disposar de grup propi al congrés, la qual cosa dependrà de la interpretació que faci la mesa escollida ahir del reglament.
El resultat sorprenent
La votació de les vice-presidències fou nominal i secreta. Cada diputat dipositava a l’urna una papereta amb un nom, o bé en blanc. De totes les paperetes n’havien de sortir els quatre vice-presidents de la mesa segons el nombre de vots que obtenia cadascun.
El resultat fou que el candidat de C’s, Ignacio Prendes, va obtenir 96 vots i va esdevenir vice-president primer. La socialista Micaela Navarro es va quedar amb 85 vots (els del PSOE) i va ocupar el lloc de vice-presidenta segona. La diputada del PP Rosa Romero en va obtenir 83, i és vicepresidenta tercera, i la candidata de Podem, Gloria Elizo 71 (els de Podem) i és vice-presidenta quarta. Hi va haver 14 abstencions.
El resultat va sorprendre perquè la suma dels vots dels candidats de PP (Rosa Romero) i C’s (Ignacio Prendes) –que han executat el seu acord per controlar la Mesa- és de 179, 10 vots més que els que podrien aconseguir PP (137) i C’s (32) pel seu compte (169). Són vots que han sortit d’altres partits.
El PP confirma l’acord
El PP va dir que havia rebut el préstec de deu per part de PDC, PNB i CC per ‘blindar’ la vice-presidència tercera de la popular Rosa Romero al congrés. Malgrat que PDC i el PNB no ho han admès oficialment, els populars expliquen que l’acord tenia com a objectiu evitar que un hipotètic pacte entre el PSOE i Podem (al qual se sumessin ERC i Bildu) prengués al PP aquesta vicepresidència tercera. Les mateixes fonts expliquen que al llarg de la votació han informat el PSOE de la maniobra i que han respectat la vicepresidència segona que ostenten els socialistes per mantenir els ponts oberts a una entesa per a la investidura. Segons el PP, l’acord no té contrapartides per a PDC perquè el PP no pot garantir per si sol que la mesa li atorgui grup parlamentari propi. També apunten que l’entesa no té com a objectiu explorar el suport d’aquestes formacions de cara a la investidura.
Segons aquestes fonts, durant les votacions el portaveu del PP, Rafael Hernando, ha explicat l’acord amb PDC, PNB i CC al portaveu del PSOE, Antonio Hernando, i aquest de retruc a Pablo Iglesias.
Ahir al vespre, el portaveu del PP deia que ‘Convergència tingui grup propi’, però que també hauria de ‘tornar als principis constitucionals’:
Soy partidario de que Convergència tenga grupo propio, como también soy partidario de que vuelvan a los principios constitucionales
— Rafael Hernando (@Rafa_Hernando) July 19, 2016