Qui són Hazte Oír: catolicisme d’extrema dreta disfressat de societat civil

  • Han promogut campanyes homòfobes i antiavortistes · Cerquen influència en les esferes de poder i han estat relacionats amb la secta mexicana El Yunque

VilaWeb
Redacció
28.02.2017 - 20:40
Actualització: 28.02.2017 - 22:16

Hazte Oír es presenta des de l’any 2001 com una associació civil d’àmbit espanyol que forma part del Grup Citizen Go. Diu que vol defensar i promoure la vida, la família i la llibertat per mitjà de peticions i accions en línia. Dit d’una altra manera, segons les seves campanyes: és un lobby ultracatòlic contrari a l’avortament i al matrimoni homosexual i favorable a l’educació religiosa. Al capdavant, hi ha el fundador, Ignacio Arsuaga Rato, nebot de Rodrigo Rato, ex-ministre d’Economia espanyol condemnat fa poc a quatre anys i mig de presó per les targetes ‘black’.

L’última ‘croada’ de la plataforma en defensa dels valors catòlics, que atempta greument contra els drets dels transsexuals, ha fet que aquesta entitat fos coneguda pel gran públic. Si fins ara havia tingut una repercussió molt minsa, avui ha estat tendència dominant a l’estat espanyol de Twitter i se n’han disparat les cerques a internet enormement.

No és pas la primera vegada que una campanya d’Hazte Oír qüestiona les llibertats de les persones amb el pretext de defensar uns certs valors. El 2013 va impulsar la campanya antiavortista ‘Dret de viure’ i les ‘marxes per la vida’ que se’n van derivar. Com a grup de pressió –que vol aconseguir canvis en les legislacions en favor dels seus interessos–, aquella campanya fou eficaç: el PP va impulsar un avantprojecte de llei per a reformar la llei d’avortament. Tanmateix, aquella ‘victòria’, tal com deien en la seva web, es va estroncar poc després, car el PP finalment es va fer enrere i fins i tot va haver de dimitir el ministre de Justícia espanyol, Alberto Ruiz-Gallardón.

Però també han aixecat polseguera campanyes com la de fa dues setmanes, en què demanaven a la Universitat de Cadis que permetés la conferència de Jokin de Irala, artífex del lema ‘l’homosexualitat es pot guarir’. O l’ofensiva homòfoba contra una cadena de restaurants Vips perquè en una campanya publicitària hi havia fet aparèixer una parella homosexual.

El costat més fosc
Segons una sentència del 19 de maig de 2014 de la jutgessa María Belén López Castrillo, titular del Jutjat de primera instància número 48 de Madrid, hi ha una relació provada i ‘essencialment veraç’ entre Hazte Oír i la secta El Yunque. Aquesta organització d’origen mexicà i d’extrema dreta defensa uns valors ultracristians. Té una ‘missió’ que va més enllà de l’Amèrica Llatina i malda per infiltrar-se en les esferes de poder per aconseguir la màxima influència. Aquests últims anys, un seguit d’informacions i sentències com la d’aquesta jutgessa madrilenya fan palès que Hazte Oír s’ha convertit en la marca blanca d’El Yunque a Espanya.

Durant l’etapa d’Antonio María Rouco Varela al capdavant de la Conferència Episcopal Espanyola, Hazte Oír va penetrar en els ambients mes conservadors de l’església espanyola. De fet, era habitual de veure sacerdots i bisbes en els premis que lliuren cada any, com es pot observar en la fotografia de la capçalera.

Però les relacions amb El Yunque han anat corcant a poc a poc el lobby espanyol. Alguns bisbes els han retirat el suport i Carlos Osoro, substitut de Rouco a la CEE, els va clausurar la polèmica ‘missa de les famílies’, que s’havia convertit en un míting ultraconservador. Ho explica aquest article d’Eldiario.es, que detalla com l’associació ha hagut d’emprendre una neteja d’imatge per desfer-se de la connexió amb El Yunque. Per això s’ha integrat en el Grup Citizen Go, creat per ells mateixos i que vol escampar els seus ‘valors’ a tot Europa.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor