Hajj: les morts per l’onada de calor subratllen l’amenaça climàtica per als més vulnerables

  • Moltes de les persones que van morir aquest mes a causa de la calor extrema a l'Aràbia Saudita eren pelegrins no registrats sense accés a instal·lacions de refrigeració

VilaWeb
Pelegrins musulmans arriben al mont Arafat durant el pelegrinatge del Hajj 2024, al sud-est de la Meca, a l'Aràbia Saudita, el 15 de juny (fotografia: EFE).
The Washington Post
24.06.2024 - 21:40
Actualització: 24.06.2024 - 21:44

The Washington Post · Susannah George, Heba Farouk Mahfouz i Samuel Oakford

Dubai. Amb l’augment de la temperatura mundial i un sistema de dues categories que impedeix molts pelegrins d’accedir a instal·lacions o serveis, el Hajj, el pelegrinatge, a l’Aràbia Saudita pot esdevenir com més va més arriscat i el govern saudita és criticat cada dia més pel seu paper com a amfitrió d’una de les reunions religioses més grans del món. Enguany almenys mil pelegrins s’hi han mort, la major part dels quals, perquè viatjaven per lliure, sense accés als serveis oficials.

Aquestes darreres quatre dècades, l’Aràbia Saudita s’ha escalfat a un ritme un 50% més alt que la resta de l’hemisferi nord, segons un estudi del 2021 publicat per la Societat Meteorològica Americana, que diu que si la tendència persisteix, aviat “la supervivència humana a la regió serà impossible sense un accés continu a l’aire condicionat”.

Un altre estudi, publicat a la revista Geophysical Research Letters el 2019, diu que el canvi climàtic elevarà l’estrès per calor per als pelegrins del Hajj a nivells que superaran el “llindar de perill extrem” del 2047 al 2052.

Els qui hi van ser enguany descriuen una calor opressiva fins i tot als espais amb aire condicionat. Els pelegrins que cercaven refugi s’amuntegaven en mesquites ja superpoblades o es ruixaven amb aigua provant de refrescar-se. Alguns, caminant quilòmetres sota el sol del desert, es van desplomar o es van morir al carrer.

Els testimonis van dir que, als pelegrins no registrats –que viatgen pel seu compte, al marge de l’organització oficial–, en alguns casos els van negar l’accés a tendes amb aire condicionat i més centres de refrigeració oficials en què aquells que viatjaven amb permisos de Hajj podien escapar de la calor. Fins i tot quan alguns pelegrins estaven malalts visiblement, les autoritats van refusar d’ajudar-los. En alguns casos, els pelegrins no registrats mateixos, per por de represàlies de les autoritats saudites, es van negar a cercar ajuda mèdica.

Fins i tot hi va haver un moment que els generadors que alimentaven els aparells d’aire condicionat dins les tendes van deixar de funcionar a causa de la calor, relata Ahmad Bahaa, de trenta-set anys, un pelegrí egipci que viu a l’Aràbia Saudita. “Vaig dir al meu amic… ‘No puc respirar i sento que tindré una insolació mentre estic assegut a la tenda. No sé on anar’”, diu.

Segons Syam Resfiadi, president de la Unió d’Organitzadors de Hajj i Umrah d’Indonèsia, la policia saudita va prendre mesures enèrgiques contra els pelegrins no registrats abans de començar el Hajj. Van fer escorcolls en cases d’hostes i hotels i van arrestar centenars de persones que no tenien la documentació adequada.

Pelegrins musulmans assisteixen al ritual simbòlic de la lapidació del diable al pont de Jamarat durant el pelegrinatge del Hajj prop de la Meca, Aràbia Saudita, el 16 de juny (fotografia: EFE).

Molts pelegrins, la major part, de països amb ingressos baixos, sovint són enganyats per agents de viatges que es fan passar per operadors oficials de Hajj. Paguen per a allò que creuen que serà un viatge de servei complet, però, en canvi, arriben i troben que no tenen assistència.

Mohamed Fadl, de 28 anys, és un farmacèutic egipci. Explica que la seva tia, Kareema Abdelrahman Hussein, de 70 anys, que el va criar com si fos fill siu, es va morir la setmana passada mentre assistia al Hajj com a pelegrina no registrada. Un vell del seu poble a Sharqiya, al nord d’Egipte, va persuadir-la per unir-se a un grup d’uns 30 pelegrins que portava a l’Aràbia Saudita amb visats de turisme, dient que l’experiència no seria diferent de fer el viatge amb permisos oficials.

“Era una dona senzilla, analfabeta”, diu Fadl, que afegeix que van barallar-se abans no se n’anés perquè no volia que no dugués un visat oficial.

Quan el grup va arribar a la Meca, les coses van començar a anar malament. El vell del poble que va organitzar el viatge va desaparèixer i un autobús que se suposava que la portaria al mont Arafat no va arribar mai.

El viatge al mont Arafat, on es creu que el profeta Mahoma va pronunciar el discurs final, és el punt espiritual més alt del pelegrinatge del Hajj. Els fidels convergeixen a la muntanya sagrada per estar junts i demanar misericòrdia i perdó a Déu. Hi ha poca ombra, o gens.

Segons Fadl, la seva tia caminava de tornada d’Arafat a la Meca quan va trobar-se un metge i li va dir que tenia dolor i problemes per a respirar. Els treballadors mèdics a prop van organitzar que fos traslladada a l’Hospital King Faisal de la Meca, però es va morir durant el trajecte.

Pelegrins musulmans es dirigeixen cap al campament de tendes de Mina per començar el pelegrinatge del Hajj 2024, a la Meca, Aràbia Saudita, el 14 de juny (fotografia: EFE).

Aquesta reunió anual ja havia vist incidents tràgics i mortals, sovint relacionats amb la desmesura de les multituds. El 2015, més de 2.000 persones van morir en una estampida durant el pelegrinatge.

El govern saudita ha fet alguns esforços aquests darrers anys per provar de mitigar l’estrès per calor en els pelegrins, però no tots han estat efectius, segons els investigadors.

A principi d’aquest mes, les autoritats van dir que havien pintat l’asfalt al voltant de la Mesquita de Namira, prop del mont Arafat, amb un “recobriment de refrigeració de superfície” que els funcionaris van dir que reflectiria més bé la llum solar i reduiria les temperatures de la superfície d’uns vint graus, que així crearia “un entorn més còmode” per als vianants.

Les imatges per satèl·lit van confirmar que les àrees a prop de la mesquita eren cobertes amb un recobriment més clar a partir del maig, però un gran tram de carretera que començava a l’extrem nord-est de la mesquita no era pas cobert abans del començament del Hajj. Els vídeos i les imatges per satèl·lit preses aquests darrers dies –inclòs el 15 de juny, quan les multituds van omplir la mesquita i les carreteres circumdants– mostraven masses de pelegrins a peu prop de la mesquita, incloent-hi les àrees no cobertes.

Tot i això, encara que els recobriments reflectants poden reduir la temperatura de l’asfalt, tenen efectes limitats en les temperatures de l’aire que senten els vianants, explica Ariane Middel, professora de la Universitat Estatal d’Arizona (EUA) centrada en la paisatgística urbana i la infrastructura contra la calor extrema.

“Si voleu mantenir els pelegrins frescs, augmentar la reflectivitat de les carreteres no hi ajudarà”, diu. “No es redueix pas la càrrega de calor sobre el cos humà, que és el que voleu aconseguir per refrescar la gent.”

Middel diu que proporcionar ombra al llarg de les rutes de pelegrinatge és una manera més efectiva de refrescar la gent quan és a l’exterior, i assenyala els esforços saudites per a plantar arbres, donar aigua i paraigües i instal·lar sistemes de nebulització. “Amb l’augment de la temperatura, haurien d’augmentar aquests esforços, perquè com més anirà més gent necessitarà aquestes mesures de refrigeració per no desenvolupar malalties relacionades amb la calor o morir-se, especialment la gent gran, que és molt més vulnerables a la calor.”

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Ajuda VilaWeb