Gordon Brown proposa ara un estatus de semiindependència per a Escòcia

  • Reclama un Regne Unit federal en què Escòcia tingui grans competències exclusives i capacitat per a establir relacions internacionals

VilaWeb
Redacció
30.08.2016 - 02:00
Actualització: 16.03.2017 - 14:33

L’ex-ministre laborista Gordon Brown, que va encapçalar la campanya del no al referèndum escocès, va sorprendre ahir amb una proposta ‘d’autogovern efectiu per a Escòcia’ que eixamplaria fins al límit les competències del govern i el parlament escocesos. Aquesta reforma convertiria Escòcia en un país semiindependent, amb responsabilitats exclusives en la majoria de matèries i presència internacional pròpia.

Brown ho ha explicat en una conferència a l’Edinburgh Book Festival, on ha dit que, després del Brexit, Escòcia necessitava ampliar les seves competències de manera dràstica, en camps com ara treball, medi, agricultura o pesca i també en política estrangera. Brown ha suggerit que Escòcia tingués representació directa en organismes internacionals i que pogués tenir relacions diplomàtiques amb estats, especialment per defensar aquells interessos i matèries sobre les quals tingués competències. Brown considera, sobretot, que aquelles matèries que fins ara eren competència de Brussel·les haurien de ser retornades a Edimburg i no a Londres.

Brown ha fet servir el terme ‘co-decisió’ per definir allò que ha dit que seria un model federal avançat per al Regne Unit que apareixeria després de fer-se efectiu el Brexit. Tot afirmant que la independència és avui encara més difícil que el 2014, perquè no solament fragmentaria l’estat sinó també el mercat, Brown reclama ara un canvi constitucional. Aquest canvi hauria de definir, per exemple, moneda, defensa, pensions i seguretat com a responsabilitats exclusives de la Gran Bretanya mentre que tot allò que no fos responsabilitat de la Gran Bretanya passaria a ser responsabilitat exclusiva d’Escòcia, que no tindria límits per a gestionar-la, ni tan sols la representació internacional.

Brown ha reclamat una convenció que examinés les reformes constitucionals necessàries per a la Gran Bretanya i ha atacat els conservadors i els nacionalistes escocesos, que diu que s’alimenten entre si. De la mateixa manera ha dit que el paquet de mesures que havia posat sobre la taula el govern de Cameron després del referèndum escocès era completament desfasat per les conseqüències del Brexit.

Dissabte passat els laboristes escocesos ja havien reclamat per a Escòcia el control de les competències sobre treball, pesca i agricultura, fins i tot a escala internacional.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor