ETA lliura un llistat amb vuit amagatalls a les autoritats franceses

  • L'organització completa el desarmament a Baiona amb el suport de la societat civil i les institucions basques

VilaWeb

Redacció

08.04.2017 - 09:56
Actualització: 08.04.2017 - 12:17

ETA ha lliurat les armes a les autoritats franceses. L’organització ha tramès una llista amb vuit amagatalls d’armes i explosius situats al País Basc francès a la Comissió Internacional de Verificació (CIV), que traslladarà el document a les autoritats franceses perquè requisin l’arsenal d’ETA. L’organització ha fet arribar el document a la comissió per mitjà de l’integrant del grup Luhuso Jean Nöel Etcheverry. Avui, la societat civil basca és convocada a Baoina per a assegurar la fi del procés.

Els ‘artesans de la pau’ han comparegut al teatre de l’Ajuntament de Baoina per explicar la fi del procés de desarmament. El coordinador de la CIV, Ram Manikkalingam, ha assegurat que era un dia històric perquè s’havia posat fi a l’últim grup armat actiu a Europa i que començava una pau duradora: ‘La comissió creu que aquest pas constitueix l’acte de desarmament d’ETA i que ajudarà a consolidar la pau a la societat basca’, ha dit.

Ha destacat que el desarmament d’ETA havia estat un procés inèdit i que era la victòria de la democràcia sobre la violència. Ha recordat que la comissió havia treballat des del 2011  amb la societat civil basca i les institucions per arribar al dia d’avui.

‘La Comissió ha verificat que ETA ha deixat fora d’ús les armes i els explosius. Les autoritats franceses s’encarregaran ara de recollir l’armament’, ha explicat. A més, ha criticat el blocatge dels estat espanyol i francès i ha elogiat el comportament de les institucions basques en el procés del desarmament de l’organització.

Manikkalingam ha comparegut juntament amb Jean-René Etchegaray, batlle de Baiona i president de la Mancomunitat d’Iparralde, i Michel Tubiana, president d’honor de la Lliga francesa de Drets Humans. Com a testimonis, hi han estat el sacerdot irlandès Harold Good, que va tenir un paper important en la fi de l’IRA, i el sacerdot polonès Matteo Zuppi, representant del Vaticà.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor