05.05.2016 - 16:05
|
Actualització: 05.05.2016 - 16:22
Un grup d’estudiants ha impulsat la Plataforma Antifeixista de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Uns 150 estudiants s’han agrupat aquest dijous al migdia en l’acte de presentació d’aquesta plataforma, que neix en resposta a la presència de nazis el passat 22 d’abril al campus. La portaveu de la plataforma Maria Masalles ha considerat ‘intolerable’ la presència d’aquest col·lectiu en una universitat pública i ha recordat que és un acte sense precedents. Ha recordat també que la seva presència va tenir lloc el passat 22 d’abril al voltant d’un acte de l’associació estudiantil Societat Civil Catalana-UAB i per això ha demanat ‘l’expulsió’ d’aquesta organització ja que ha considerat que hi ha ‘vincles demostrats’ de SCC amb l’extrema dreta. De fet, un dels objectius que es marca aquesta plataforma és ‘desemmascarar els vincles que té’. L’acte ha finalitzat amb la crema d’una bandera franquista.
Els estudiants s’han concentrat a la Plaça Cívica on s’ha llegit un manifest en contra de la presència de nazis al campus universitari el passat 22 d’abril. Durant l’acte han cridat ‘Fora feixistes de la universitat’, ‘Guillem Agulló ni oblit ni perdó’ i ‘UAB antifeixista’ i han finalitzat amb el desplegament d’una gran pancarta on es pot llegir ‘Ni feixistes ni amics de feixistes’.
Masalles ha explicat que la plataforma s’està organitzant des que van tenir coneixement de la creació de l’associació estudiant de Societat Civil Catalana. Finalment, ha nascut després dels fets del passat 22 d’abril –que van acabar amb aldarulls i va requerir la presència d’antiavalots dels Mossos d’Esquadra-. En aquest sentit, Masalles ha criticat que des de la UAB ‘permetessin’ que el grup d’una quinzena de neonazis estigués al campus durant més de dues hores i que els ‘criminalitzessin’ a ells.
La portaveu ha assegurat que hi ha ‘vincles demostrats’ entre Societat Civil Catalana i l’extrema dreta i per això ha dit que un dels objectius de la plataforma serà ‘desemmascarar’ aquesta organització ‘suposadament democràtica’. ‘A la UAB els estudiants som antifeixistes, no volem que hi tornin a haver neonazis i volem fer fora SCC que és el col·lectiu que els va portar’, ha declarat.
Masalles ha esperat que el que va succeir el passat 22 d’abril sigui ‘anecdòtic’ però ha afegit que no s’ha de perdre de vista que el col·lectiu neonazi ‘està molt actiu’ recentment, en al·lusió a altres problemes que hi ha hagut especialment a Sabadell. ‘Esperem que sigui un fet anecdòtic però estem veient que s’estan organitzant molt’, ha lamentat.
En aquest sentit, ha recordat que és precisament el Vallès un dels llocs de Catalunya que més problemes havia tingut en el passat per la presència d’aquestes col·lectius i ha dit no explicar-se ‘perquè estan tornant a ressorgir justament ara’. ‘No ens expliquem perquè han tornat a ressorgir però estan fent demostracions de força i creiem que se’ls ha de fer front i s’ha de donar una resposta’, ha conclòs.
La plataforma muntarà paradetes informatives a través de les quals informarà sobre els ‘vincles que tenen societat civil catalana i l’extrema dreta’. ‘Donen un discurs democràtic però els fets són els que són’, ha apuntat.
Durant l’acte, un grup d’estudiants ha cremat una bandera feixista: