17.11.2016 - 19:45
|
Actualització: 17.11.2016 - 20:35
El Baròmetre Global de la Corrupció d’Europa i Àsia Central, elaborat per Transparència Internacional, no deixa gaire benparada Espanya, que encapçala algunes llistes elaborades pels estudis. La dada més alarmant és la que assenyala que el 66% dels espanyols creuen que la corrupció és un dels tres problemes més greus del país. Només té davant Moldàvia (67%) i darrere països com ara Ucraïna, Bòsnia i Hercegovina, Lituània o Xipre. En l’extrem oposat, països com ara Alemanya, Suècia o Suïssa, on poc més d’un 10% dels ciutadans creu que la corrupció sigui un dels principals problemes del país.
En aquesta línia, el 80% dels ciutadans de l’estat espanyol suspèn el govern en la lluita anticorrupció. Espanya és el quart país on es valora més negativament la lluita contra la corrupció, darrere Ucraïna, Moldàvia i Bòsnia i Hercegovina. Tanmateix, els tres primers països no formen part de la Unió Europea, tal com assenyala aquest gràfic, que se centra en els països de la UE.
Al text introductori, l’estudi destaca el cas Gürtel com a exemple de corrupció sistèmica, és a dir, corrupció generalitzada en les institucions públiques per a obtenir beneficis particulars. ‘És impossible de passar per alt la influència dels negocis en la política, com mostra un judici que hi ha en curs, a 37 executius i polítics espanyols que presumptament han participat en suborns en canvi d’adjudicacions durant gairebé una dècada’, diu el text. Explica que casos com aquests fan créixer la desconfiança envers els governs.
Quant a la percepció que tenen els ciutadans sobre la corrupció dels parlamentaris, la situació d’Espanya no és tan crítica com en les preguntes anteriors. Tanmateix, els qui creuen que molts membres de l’executiu o tots són corruptes arriben a un 37%, tres punts per sobre de la mitjana total.
Suborns
En el terreny domèstic, l’estudi indica que a la UE hi ha un índex baix de suborns i que pocs ciutadans se’n serveixen per a obtenir una millora del servei públic, bé en l’àmbit de l’educació, bé en el de la sanitat o en qualsevol altre. No obstant això, encara hi ha un nombre d’estats –particularment, Hongria, Lituània i Romania, que són membres nous– que no s’han pogut desprendre la corrupció en alguns serveis públics.
En aquest apartat, Espanya està a l’altura de la major part de països europeus i només un 3% de la població fa ús dels suborns per obtenir serveis millors.