Es dispara un 54% la farmàcia hospitalària a Catalunya durant la crisi

  • Succeeix en detriment de la dispensació a les apotecaries, on cau gairebé un 20%

VilaWeb

Redacció

21.08.2016 - 10:53

Succeeix en detriment de la dispensació a les apotecaries, on cau gairebé un 20%

BARCELONA, 21 (EUROPA PRESS)

La medicació hospitalària de dispensació ambulatòria s’ha disparat un 54% entre 2008 i 2015, mentre que la dispensació de medicaments en les oficines de farmàcia ha caigut en un 19,5% en el mateix període, segons dades del Servei Català de la Salut (CatSalut) recollits per Europa Press.

En una entrevista d’Europa Press, el president del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB) i del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya (CCFC), Jordi de Dalmases, ha atribuït aquesta situació a la tendència per part de l’administració de dispensar els nous fàrmacs en el mateix hospital i no a les apotecaries: “És una seqüela de les crisis que el sector encara ha de superar”.

En concret, la despesa de la medicació hospitalària ha passat de 573.237.168 euros el 2008 a 882.750.815 euros el 2015, mentre que la prestació farmacèutica a través de les receptes a les farmàcies ha passat de 1.698.880.138 euros a 1.367.030.000 euros en el mateix període.

Ha explicat que el fet habitual és que la farmàcia hospitalària –propietat de l’administració– dispensi aquells medicaments que “per les seves característiques complexes requereixen un seguiment clínic”, raó per la qual eren restringits als centres hospitalaris.

“Amb la crisi es va produir que molts nous fàrmacs que no tenien la necessitat d’un seguiment específic per les seves característiques, es restringia la seva dispensació als serveis hospitalaris”, ha lamentat De Dalmases.

Aquesta mesura ha provocat “estancaments i un retrocés” en el volum econòmic de les farmàcies, perquè les novetats farmacèutiques són també les que tenen un cost més elevat, però han anat cap als serveis hospitalaris, cosa que té un efecte contraproduent i incomoditat per a l’usuari, ja que s’ha de desplaçar més.

PAGAMENT DE LA FACTURA A 25 DIES

Malgrat aquesta mesura, De Dalmases ha agraït el “compromís” de la Conselleria d’Economia de la Generalitat ja que està pagant la factura dels medicaments dispensats cada mes amb 25 dies de retard, lluny dels quatre mesos que s’havien registrat, si bé el concert diu que han de cobrar el dia 5 de cada mes.

“Amb el compromís que estan mostrant els actuals responsables d’Economia, segurament ajudats perquè la situació econòmica millora, tinc la confiança que desaparegui el problema del retard”, fet que espera que es produeixi entre aquest any i 2017.

AGÈNCIA EUROPEA DEL MEDICAMENT

En relació amb la candidatura perquè Barcelona aculli l’Agència Europea del Medicament després de la decisió del Regne Unit d’abandonar la UE, De Dalmases ha recordat el màxim suport d’aquesta sol·licitud per part de la junta de govern del COFB que veuen com “una oportunitat” perquè Barcelona és un territori idoni per ubicar l’ens.

Ha argumentat que la capital catalana disposa d’un clúster de centres d’investigació biomèdica; indústria farmacèutica; professionals formats; bones comunicacions i vocació europeista.

“És una manera d’estendre l’administració europea al territori i no concentrar-la, amb els efectes beneficiosos que això genera”, a més de tenir una altra oportunitat molt important, que és el suport de la resta de l’Estat perquè Barcelona sigui la seu d’aquesta agència.

Precisament dijous passat, el ple del Parlament va aprovar una moció de JxSí que insta el Govern a impulsar al costat del Govern espanyol la candidatura de Barcelona, i la iniciativa va prosperar amb els vots a favor de tots els grups –119 vots– menys de la CUP –deu vots–.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor