Erdogan amenaça Itàlia si investiga el seu fill d’activitats delictives

  • Renzi respon que al seu país la justícia és independent perquè és 'un estat de dret'

VilaWeb

Redacció

03.08.2016 - 22:00

‘Itàlia ha de deixar d’investigar el meu fill i ocupar-se de la màfia que té a casa’. Són declaracions del president turc, Recep Tayyip Erdogan, en una entrevista a la cadena italiana Rai News 24. El motiu és la investigació d’un suposat delicte d’emblanquiment de diners del seu fill, Bilal Erdogan, per la fiscalia de la ciutat italiana de Bolonya al febrer.

El nom del fill del mandatari turc apareix en una llista d’indagats per una denúncia presentada per Murat Hakan Huzan, un empresari opositor a Erdogan exiliat a França. Huzun assegura que Bilal Erdogan va viatjar el 2015 a Itàlia amb una gran suma de diners per ‘reciclar-los’. En canvi, Erdogan fill afirma que el motiu del seu viatge va ser d’acabar un doctorat a la Universitat John Hopkins a Bolonya.

El desembre del 2013, el govern d’Erdogan, que era llavors el primer ministre, va ser sacsejat per un cas greu de corrupció que implicava quatre ministres i el seu fill, aquest últim acusat de tràfic d’influència i malversació. Erdogan fill es va mudar a Itàlia per acabar un doctorat que havia començat el 2007. ‘Estic a Itàlia temporalment per acabar la meva tesi de doctorat’, va dir el fill a l’agència pro-govern Anatòlia, i va negar que hagués fugit del país.

Mitjans locals van exposar que Bilar va arribar a Itàlia amb cinc guardaespatlles armats, als quals les autoritats italianes podien haver dotat en poc temps de passaports diplomàtics. El fill podia haver deixat Turquia després dels resultats electorals del 7 de juny del 2015, quan el partit del seu pare va perdre per primera vegada des del 2002 la majoria al parlament.

‘Aquesta qüestió podria posar en crisi les relacions entre Turquia i Itàlia’, ha dit el dirigent turc. Aquestes declaracions han provocat reaccions de les autoritats italianes. ‘En aquest país, els jutges responen a les lleis i a la constitució italiana, no al president turc. Això es diu estat de dret’, ha escrit pel Twitter el primer ministre italià, Matteo Renzi. A més, el ministre d’Afers Estrangers italià s’ha pronunciat sobre les paraules d’Erdogan: ‘L’estat de dret està en vigor i existeix el ple respecte de l’autonomia de la magistratura’.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor