10.09.2015 - 06:00
TV3 estrena avui a la nit ’13 dies d’octubre’, un film per a televisió dirigit per Carlos Marques-Marcet que repassa els últims dies de Lluís Companys impulsat amb motiu del 75è aniversari de l’afusellament del president. També per commemorar l’efemèride, la televisió pública ha creat un documental de dos capítols que ressegueix la vida política de la biografia d’un dels personatges polítics més complexos de la primera meitat del segle XX. El documental, que segueix el format de la sèrie ‘300’ i combina fragments dramatitzats, imatges d’arxiu i la intervenció d’un equip d’historiadors que analitzen els diversos moments històrics, s’emetrà durant la primera quinzena d’octubre.
’13 dies d’octubre’ transcorre durant els 13 dies que passen des que Companys és traslladat a Barcelona, presentat a la Capitania General de Catalunya, empresonat al castell de Montjuïc, jutjat i finalment afusellat. L’acció se centre en el debat existent entre Companys (interpretat per l’actor Carles Martínez) i l’advocat que intenta defensar-lo, Ramón de Colubí (interpretat per Òscar Muñoz), i el regim franquista, que intentarà evitar que esdevingui un màrtir i, per tant, un símbol per a Catalunya.
En paral·lel, i segons el director del documentari, Carlos Marques-Marcet, ha afirmat que un dels aspectes que més el van sorprendre va ser la serenitat amb la qual va afrontar la seva condemna a mort i aquest és, precisament, un dels eixos de l’acció. L’obra és una coproducció de Televisió de Catalunya, Batabat i Lastor Media, amb la col·laboració del Departament de Cultura i del de Presidència de la Generalitat de Catalunya.
Mite o realitat en la figura del president màrtir
Des que va ser afusellat per l’exèrcit franquista, el 15 d’octubre de 1940, Lluís Companys ha estat recordat com el president màrtir, però la seva figura va més enllà. Per analitzar què hi ha rere de l’heroi Companys, TV3 s’ha endinsat en un documental de dos capítols de 60 minuts per buscar el personatge polític real.
‘El viatge de Companys’, que així s’anomena el documental, tractarà també un episodi històric poc conegut: el moment en què se li planteja al president tirar endavant la independència i que acaba comportant un complot en contra de Companys.
Segons l’historiador Borja de Riquer, que participa en el projecte, ‘El viatge de Companys’ constata la “complexitat” del personatge, un home que s’implica “apassionadament” i comet errades i encerts. “El final tràgic de companys només s’explica per la seva vida arriscada, i això no s’entén si no tens la informació de tot l’itinerari”, ha asseverat.
Els directors del documental, Joan Gallifa i Antoni Tortajada, han explicat que la voluntat és oferir una visió “actualitzada” de la figura política, retratant el trencaclosques que va ser la seva vida política.
En paral·lel, l’editorial Rosa dels Vents publica ‘El viatge de Companys’, que segueix el fil de la sèrie documental de TV3.