Els militants de CCOO, dividits entre el federalisme i l’independentisme

  • Un 40,3% dels militants es declara independentista i un 42,8% es decanta per l'opció federal · L'enquesta assegura que en relació a fa quatre anys creixen significativament les opcions federalistes i la independència, mentre que cau l'autonomisme

VilaWeb

ACN

20.03.2017 - 15:12
Actualització: 20.03.2017 - 15:16

L”Enquesta sobre opinions i actituds sociopolítiques de l’afiliació de CCOO a Catalunya’ mostra en relació a l’enquesta als delegats del congrés de fa quatre anys un creixement de les opinions a favor de crear un estat català dins d’una Espanya federal, el 42,8% dels enquestats, i a favor de la declaració de la independència, el 40,3% dels militants de CCOO, cosa que vol dir que el 83,1% dels militants voldrien un canvi en relació amb la situació actual. Per contra, l’autonomisme perd força entre els militants de CCOO i passen a ser el 13,3% dels enquestats quan fa quatre anys entre els delegats del congrés eren el 33%.

Entre els militants hi ha una afinitat del 85,7% en relació amb els grups parlamentaris que estan a favor del dret a decidir i que formen part del Pacte Nacional pel Referèndum. En relació amb l’enquesta de fa quatre anys que es va fer als delegats que van assistir al 10è Congrés, es manté amb un lleuger increment el perfil de les persones que estan a favor de les opcions polítiques que estan pel dret a decidir.

Tot i això, des de CCOO es matisa que la comparativa de l’enquesta d’aquest 2017 s’ha de fer amb el resultat de l’enquesta que es va fer l’any 2008 perquè el resultat de l’enquesta del 10è Congrés de fa quatre anys es va fer únicament amb els delegats del congrés i no a la militància, com és el cas de l’enquesta presentada aquest dilluns i la del 2008.

El problema a l’hora de comparar el 2008 amb el 2017 és que en aquella enquesta el conflicte de l’encaix de Catalunya amb Espanya no tenia la dimensió política que té en l’actualitat i que ha crescut des de l’any 2010, quan es va fer pública la sentència del TC en relació amb l’Estatut.

Joan Carles Gallego ha destacat que l’enquesta d’aquell any, l’opció política entre els militants a favor del PSC suposava el 31,5% de la militància del 2008 mentre que en l’actualitat aquesta opció és la preferida només pel 8,9%. És probablement un dels canvis més radicals de l’enquesta com també ho és el fet que l’opció d’ERC ha passat de ser el 8,8% del sindicat al 24,8%.

El secretari general de CCOO, Joan Carles Gallego, ha destacat que quan en l’enquesta es pregunta als militants quin és el principal problema o el més prioritari, la majoria de les respostes identifiquen l’atur i la precarietat com el problema més gran mentre que la relació política de Catalunya i Espanya passa a ser l’última preocupació, per rere de la corrupció, que és el segon problema, l’increment de les desigualtats, el tercer, i la violència masclista.

Entre la militància de CCOO hi ha una aposta clara pels serveis públics i la recuperació dels serveis que en aquests últims anys s’hagin externalitzat. Aquesta posició a favor dels serveis públics sense el model de col·laboració públic-privat és molt majoritari quan es parla del sector de la Sanitat, mentre que s’admet una mica més d’alguna dosi d’externalització en el sector de l’educació i d’una certa opció en la defensa d’una major privatització en relació amb els serveis socials.

Les principals diferències entre els enquestats es donen per edat o per nivell d’estudis i no tant per gènere. Tot i això, Gallego ha destacat que en política, entre les dones les favorables a l’independentisme són més que els homes, el 42,1% en contra del 39,3% dels homes. En aquest mateix sentit, les dones favorables a un estat dins d’una Espanya federal sumen el 40% mentre que els homes pugen fins al 44,2%.

Gallego ha assegurat que en política ”les dónes són més independentistes que federalistes mentre que els homes són més federalistes que independentistes”.

Una de les diferències entre joves i adults es dona a l’hora de valorar les polítiques fiscals. Tots els militants, sigui quina sigui l’edat, estan a favor de què els més rics paguin més. Les diferències apareixen amb la pregunta si es veu bé una rebaixa general d’impostos on el 39,3% està molt o més aviat d’acord i un 38,7% en desacord. Com més edat, més nivell d’estudis i més anys de militància més en desacord s’està en aquesta opció de baixar els impostos.

Entre els enquestats hi ha una opinió en general favorable a lligar l’evolució dels salaris a l’IPC i rep un suport menor deixar aquesta evolució dels salaris a la negociació col·lectiva. També hi ha un acord molt generalitzat a favor d’incloure una clàusula de garantia salarial en la negociació per poder fer front a increments sobtats de la inflació.

Tendència cap a la ‘catalanitat’
En l’escala d’identitat nacional, la mitjana més alta se situa en la resposta més català que espanyol mentre que l’opció només català és la segona mitjana més alta. Una resposta que constata una ”clara tendència” cap a la catalanitat. Les dones expressen més catalanitat que els homes i els més joves, entre 31 i 45 anys, estan per sota de la mitjana.

El 91% dels afiliats s’identifiquen en partits d’esquerra. ERC suposa el 24,8% dels militants, molt per sobre del 8,8% que suposava en l’última enquesta homologable del 2008.

Les opcions a favor de Podem suposen el 23,8% i els d’Iniciativa el 19,8%, quan el 2008 eren el 17,9%. La disminució més important es dona amb l’opció del PSC que en l’actualitat és l’opció preferida pel 8,9% dels militants mentre que el 2008 era el 31,5%.

L’enquesta també destaca que el 85,7% dels militants tenen afinitat pels partits que defensen el dret a decidir i que formen part del Pacte Nacional pel Referèndum.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor