Els advocats del Parlament recomanen no fer servir la ponència conjunta de les tres lleis de ‘desconnexió’

  • L'informe jurídic planteja fer servir la comissió d'estudi del procés constituent o presentar una proposició de llei concreta

VilaWeb
Redacció
16.02.2016 - 15:16
Actualització: 16.02.2016 - 15:17

Els juristes del Parlament de Catalunya han presentat un informe a la mesa en el qual recomanen no fer una ponència conjunta per a elaborar les lleis de seguretat social, hisenda pròpia i transitorietat jurídica, tal com proposava Junts pel Sí i la CUP. Els advocats argumenten que, per crear una ponència conjunta seguint l’article 126 del reglament del Parlament, és recomanable que tots (o la majoria) dels grups parlamentaris hi estiguin d’acord, fet que no succeeix amb les lleis de transitorietat jurídica. Aquestes lleis tampoc estan relacionades amb el ‘desenvolupament bàsic de l’Estatut’ al que fa referència l’article 126.

Aquests dos motius porten els lletrats a recomanar altres vies de tramitació, tot i que la darrera paraula la tindrà la mesa del Parlament en la reunió de la setmana que ve. La majoria de JxSí i la CUP podria decidir impulsar igualment les ponències ja que compleixen els requisits per fer-ho -dos grups parlamentaris o una cinquena part dels diputats-.

Les opcions que es plantegen en l’informe són bàsicament dues. Com a primera opció, que el Govern o els grups parlamentaris que volen impulsar-les presentin un projecte o una proposició de llei per a cada una de les tres lleis. D’aquesta manera, registrarien diversos textos que, si fossin admesos a tràmit per la Mesa i superessin el debat de totalitat, serien tramitats en les comissions legislatives pertinents.

Els lletrats plantegen encara dos escenaris més. El primer, la creació d’un grup de treball específic dins d’una comissió, per exemple la del procés constituent. Per crear aquests grups cal que dos grups parlamentaris ho demanin. La darrera opció és crear una comissió d’estudi sobre el tema, per a la qual es necessitaria el suport de la majoria dels diputats del Ple (JxSí i la CUP tenen majoria absoluta a la cambra).

‘En aquests dos supòsits, la tasca s’ha de materialitzar en un informe i unes conclusions que no tenen un format definit a priori i que podrien adoptar, per tant, si així es considera convenient, un format propositiu d’un possible text de caire normatiu’, conclou l’informe jurídic. En tot cas, per tramitar els textos i donar-los forma de llei s’haurà d’acabar presentant una proposició concreta que necessàriament s’haurà de tramitar en comissió legislativa i haurà de ser aprovada o rebutjada definitivament pel Ple.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor