17.09.2015 - 06:00
|
Actualització: 17.09.2015 - 08:11
El cara a cara entre Francesc Ribera ‘Titot’ i el president de Societat Civil Catalana (SCC), Josep Ramon Bosch, ja era atractiu per si sol abans de començar. Però encara va adquirir més interès quan, dues hores abans del començament, Drets va anunciar que havia interposat una querella contra Bosch. L’acusen d’haver amenaçat nombroses personalitats catalanes per mitjà d’un perfil fals de Facebook. La resposta de Bosch no va arribar fins al final de l’acte. Va dir que no en sabia res i que, per tant, no volia pronunciar-s’hi. Tanmateix, afegí que si mai havia ofès ningú a les xarxes, li demanava perdó.
El debat entre Titot i Bosch va ser constant però respectuós. El regidor de la CUP a Berga va cercar el cos a cos en alguns moments, però Bosch no va voler entrar-hi, segurament perquè tenia notícia de la querella que havia rebut hores abans i que no deixava de planar sobre la sala. Ací podeu veure el vídeo íntegre del debat:
El president de SCC va defugir la tensió dialèctica. Fins i tot va pronunciar frases d’aproximació, com ara: ‘Hi ha un evident problema d’encaix de Catalunya dins d’Espanya’ o ‘sempre he defensat el caire pacífic de l’independentisme’.
L’acte, que es va fer ahir al vespre a l’espai Rubiralta de Manresa, es va dividir en blocs temàtics. Un dels més intensos va ser el que girava entorn dels fets de 1714, sobretot perquè Bosch és historiador i Titot un gran coneixedor de la història de Catalunya. Les diferències es van centrar, sobretot, en la interpretació dels fets. ‘Estic en contra que es digui que va ser una guerra de Catalunya contra Espanya, tal com ens han volgut fer creure’, va dir Bosch. ‘En cap cas –va afegir– no hi havia la voluntat d’eliminar un estat.’ La rèplica d’en Titot va ser clara: ‘Si hagués estat una guerra de dinasties no hauria fet falta prendre els drets als catalans. I el resultat és que es va abolir un estat, una llengua i una cultura.’
Plebiscit o no plebiscit
Bosch va dir que el problema que viuen Catalunya i Espanya és majúscul, i que cada dia no surten ‘600.000 o 700.000 persones al carrer’, referint-se a l’11 de setembre passat. Tanmateix, no considera que les eleccions del 27-S siguin plebiscitàries.
Titot, per demostrar el caràcter plebiscitari dels comicis, hi va posar ironia. ‘En tinc proves fefaents –va dir–. El 27-S a les deu del vespre faràs un piulet a Twitter si no guanyen les eleccions els partits independentistes i llavors comptareu els escons.’ A més, va afegir que els partits d’extrema dreta, que sempre es presenten a les eleccions, aquesta vegada no ho han fet: ‘Renuncien a presentar-se perquè no es disgregui ni un vot del no en favor del PP, Ciutadans, PSC.’
Sobre la possibilitat d’un pacte entre l’estat espanyol i Catalunya, Ribera ni el preveu: ‘Aquells que pensen que això és una estratègia per a aconseguir un pacte fiscal van equivocats.’ També va fer confiança a Junts pel Sí i va considerar que tampoc no ho acceptaria. Bosch, en canvi, veu amb molts bons ulls una sortida amb un pacte. Creu que aquesta via serà més probable si acaba governant el PSOE amb Ciutadans o Podem. ‘Si guanya Mariano Rajoy hi haurà més embolic’, va dir.
Bosch dóna majoria a l’independentisme
Al final de l’acte, tots dos es van mullar i van fer una travessa sobre els resultats electorals del 27-S. Sorprenentment, Bosch va preveure entre 6 i 8 disputats a la CUP i entre 62 i 64 a Junts pel Sí, que sumarien entre 68 i 72 diputats independentistes.
Ribera va pronosticar una majoria aclaparadora a l’independentisme. Creu que el sí obtindrà 79 escons, el no 41, i Catalunya Sí que es Pot, que va definir de ‘vot en blanc’, 15.