06.10.2016 - 14:35
|
Actualització: 06.10.2016 - 16:24
El ple del Tribunal Constitucional espanyol ha acordat per unanimitat de demanar a la fiscalia que ‘procedeixi a exigir la responsabilitat penal que correspongui’ a la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, per no haver acatat les resolucions del tribunal. Concretament, per haver permès que es votessin a la cambra les conclusions de la comissió d’estudi del procés constituent.
Posteriorment a l’aprovació del text Forcadell va rebre el passat mes d’agost la notificació del Tribunal Constitucional (TC) que recollia la suspensió de les conclusions de la comissió parlamentària d’estudi del procés constituent. Aquesta instava els membres de la Mesa a paralitzar qualsevol iniciativa relacionada amb el desplegament del procés constituent i el full de ruta independentista, advertint-los d’eventuals responsabilitats penals en cas d’incompliment.
Ara el ple del TC ha aprovat una resolució a proposta del magistrat Andrés Ollero que argumenta que el reglament del parlament no obligava Forcadell a actuar com ho va fer. Tanmateix, no s’especifica quin delicte hauria comès. Els magistrats ha acordat suspendre les conclusions que va aprovar el Parlament i han derivat al fiscal que actuï penalment contra Forcadell.
Ha estat una decisió adoptada per unanimitat que deixa ara a mans de la Fiscalia la resolució del cas. Al seu escrit, els magistrats reclamen a la Fiscalia que determini si hi ha cap tipus de responsabilitat penal per part de Forcadell per l’incompliment de les seves resolucions.
El trasllat a la Fiscalia era precisament una de les peticions que l’incident d’execució de sentència que el govern espanyol va presentar davant el Tribunal Constitucional contra Forcadell. L’escrit de l’advocat de l’estat instava els magistrats a ‘deduir testimoni’ a la Fiscalia, és a dir, a instar el Ministeri Fiscal a obrir la via penal contra la presidenta del Parlament.
Segons fonts jurídiques, els magistrats no activen cap de les noves atribucions que tenen a la seva disposició des de la reforma de la Llei Orgànica del TC, que li permetrien suspendre, multar o inhabilitar càrrecs públics que incompleixin les seves sentències.
Precisament aquesta qüestió està a mans dels magistrats a través d’un recurs dels governs català i basc. Els magistrats estudien si les atribucions s’ajusten a la constitució espanyola, com sosté el govern espanyol, o van més enllà de les seves competències.
Forcadell he piulat un missatge de resposta a Twitter en el qual ha dit que ‘nosaltres sempre respondrem amb urnes i democràcia’:
Fiscalia, inhabilitacions, multes, jutjats… Nosaltres sempre respondrem amb urnes, democràcia, futur i esperança. -CF
— Carme Forcadell (@ForcadellCarme) October 6, 2016