18.05.2016 - 15:49
El ple del Tribunal Constitucional espanyol ha desestimat, per unanimitat, el recurs d’inconstitucionalitat presentat per la Generalitat Valenciana contra el Fons de suficiència global inclòs en la Llei de pressupostos generals de l’estat per a 2016 (LPGE). La sentència refusa que vulneri el principi de seguretat jurídica ni la garantia de la prestació dels serveis públics fonamentals, i tampoc la LOFCA. Els pressupostos estatals incloïen l’aportació de 1.329 milions d’euros de la Generalitat Valenciana a l’estat espanyol.
En el seu recurs, la Generalitat Valenciana demanava l’anul·lació d’aquesta aportació de 1.329 milions d’euros de la Generalitat a l’estat i que s’incrementés en aquesta mateixa quantitat el finançament corresponent al País Valencià. L’executiu presidit per Ximo Puig argumentava que la llei de pressupostos de l’estat prorrogava indegudament el període de cinc anys previst per a la vigència del sistema de finançament autonòmic, de manera que es vulnerava la LOFCA.
En canvi, la sentència emesa pel Constitucional rebutja que el sistema de finançament configurat a la LOFCA hagi perdut la seva vigència, ja que ‘no hi ha cap norma que així ho disposi’. Per això, el TC conclou que estarà en vigor mentre no es derogui ‘per la normativa rectora d’un nou sistema’.
A més, el govern valencià considerava que la previsió pressupostària recorreguda posava en perill la prestació al País Valencià dels serveis públics d’educació, sanitat i serveis socials essencials al nivell exigit per la Constitució. El TC replica que l’actual sistema de finançament té un Fons de Garantia de Serveis Públics Fonamentals que es reparteix entre les comunicats ‘segons els recursos disponibles’ i no en funció de la ‘despesa real’.
Així, la sentència conclou que el sistema no assegura per a cap comunicat ‘un volum de recursos que assoleixi el nivell mitjà de despesa real en serveis públics’, ja que ‘no existeix un dret de les comunitats autònomes constitucionalment consagrat a rebre un determinat finançament, sinó un dret a que la suma global dels recursos existents es reparteixin entre elles respectant els principis de solidaritat i coordinació’.
Pel que fa al Fons de Suficiència Global, la sentència recorda que l’estat i el Consell van pactar la seva quantitat inicial, corresponent al 2007, i les regles per a la seva posterior ‘regulació, revisió i evolució’. La sentència conclou que el signe negatiu del fons ‘no és més que el resultat de l’aplicació de les regles d’evolució a les quals la Generalitat es va adherir expressament’.