01.08.2016 - 14:05
|
Actualització: 01.08.2016 - 18:13
El president del Tribunal Constitucional espanyol, Francisco Pérez de los Cobos, ha ajornat al setembre la decisió sobre possibles sancions contra Carme Forcadell i la mesa del parlament i s’ha limitat a suspendre la resolució aprovada per la cambra sobre les conclusions de la comissió del procés constituent. Els onze magistrats del tribunal s’han reunit d’urgència aquest migdia durant una hora i mitja i han decidit de començar els tràmits per dirimir si es derivaven faltes o delictes de l’actuació de la presidenta de la cambra o de la mesa.
De moment, el tribunal dóna vint dies a Forcadell, la mesa del parlament i el secretari general de la cambra per informar de les seves actuacions en relació amb la interlocutòria emesa abans de la votació que prohibia que la qüestió arribés al ple. A partir d’aquesta informació i l’expedient obert, el tribunal prendrà la decisió sobre les mesures sancionadores al setembre.
Entre més càstigs, l’executiu espanyol demana al TC que remeti a la fiscalia l’actuació de la presidenta del parlament perquè aquest organisme presenti una querella per la via penal. L’advocat de l’estat va presentar l’incident d’execució de sentència al registre del TC divendres, poc després de l’aprovació pel consell de ministres en funcions.
Les mesures possibles contra Forcadell i la mesa
El ple del tribunal s’haurà de guiar el setembre per allò que diu l’article 92 de la Llei Orgànica del Tribunal Constitucional, que estableix els mecanismes que li permeten de fer complir les resolucions. L’article resol que, en cas d’incompliment, el TC pot demanar informació a les administracions i càrrecs públics sobre el suposat incompliment i establir un termini per a respondre obligatòriament.
Si un cop rebut l’informe o superat el termini considera que les resolucions es continuen incomplint pot fer ús de quatre vies, també de manera simultània. Són: una multa de 3.000 a 30.000 euros, que pot reiterar mentre no es compleixi; la suspensió de funcions dels responsables de l’incompliment; demanar a l’estat espanyol que adopti mesures per a assegurar que es compleixen les resolucions, i finalment posar els fets en coneixement del Ministeri Fiscal perquè, si ho estima oportú, emprengui accions penals. L’executiu espanyol ha demanat al TC que opti per aquesta última via.
Segons fonts del TC, la finalitat de totes aquestes mesures ‘no és sancionar l’incompliment de les resolucions’, sinó coartar els càrrecs públics perquè s’abstinguin d’incomplir-les i, per tant, es dirigeixen només a aquells qui –com l’executiu espanyol sosté que ha fet Forcadell– ‘es resisteixin’ a fer cas d’allò que dictaminen.
Passos de les mesures coercitives
L’article 92 de la Llei del TC estableix que, a més de declarar la nul·litat de les resolucions que siguin contràries a les seves decisions, el TC pot especificar a qui correspon executar les seves decisions i les mesures necessàries per a fer-ne efectiu el compliment, com també resoldre les incidències ocasionades mentre s’executa.
Com passa en el cas de Forcadell, les parts també poden demanar al tribunal el compliment efectiu de les resolucions i proposar-li mesures per a fer-ho possible a través d’un incident d’execució.
A més, el TC pot demanar la col·laboració de qualsevol administració i poder públic, que ‘tenen l’obligació de prestar-la amb caràcter preferent i urgent’.
En aquest punt, en què es troba el cas, el TC pot demanar a ‘institucions, autoritats, treballadors públics o particulars’ que, en un termini indefinit que pot establir per a cada cas, l’informin sobre ‘les circumstàncies de l’incompliment’.
Si una vegada rebut l’informe o transcorregut el termini, el tribunal aprecia que les seves decisions continuen essent incomplertes de forma total o parcial, ja tindrà la facultat d’adoptar mesures de caràcter coercitiu.
Són quatre: la primera és una multa de 3.000 a 30.000 euros a les autoritats, treballadors públics o particulars que incompleixin les resolucions del tribunal. El TC té potestat per tornar a imposar la mateixa multa de manera reiterada ‘fins al compliment íntegre’ d’allò que demana.
La segona és la ‘suspensió en les seves funcions de les autoritats o treballadors públics de l’administració responsable de l’incompliment, durant el temps precís per a assegurar el compliment dels pronunciaments del tribunal’.
La tercera és una ‘execució substitutòria de les resolucions’. Per això, el tribunal pot requerir la col·laboració del govern espanyol ‘perquè en els termes que el tribunal mateix dictamini adopti les mesures necessàries per a assegurar el compliment de les resolucions’.
La quarta –que és la que el govern espanyol ha demanat al TC que executi– és ‘posar els fets en coneixement del Ministeri Fiscal perquè, si ho estima oportú, emprengui accions penals’.