20.11.2016 - 22:00
|
Actualització: 20.11.2016 - 23:48
El Tribunal Suprem espanyol (TS) comunicarà avui al jutge Santiago Vidal si revoca o no la seva suspensió de sou i feina durant tres anys per haver elaborat una proposta de constitució catalana. Vidal ja ha avançat que, si la sentència li és favorable, deixarà la plaça de senador per ERC, tornarà a la carrera judicial i demanarà una indemnització per danys i perjudicis. I encara ha afegit: ‘Si el recurs va endavant, demanaré la dimissió del president del Consell General del Poder Judicial.’
El ple de la sala tercera del Suprem, que conformen 37 magistrats més el president, Luis María Díez-Picazo, revisarà la sanció de tres anys de suspensió que el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) va imposar el febrer del 2015 a Vidal, magistrat de l’Audiència Provincial de Barcelona.
La sanció va ser imposada per un òrgan de govern de jutges molt fracturat –12 vots contra 9– després de més de vuit hores de discussió. La majoria va resoldre que Vidal havia incorregut en una falta disciplinària molt greu i l’acusaven d’haver incomplert el deure bàsic de fidelitat a la constitució i a l’ordenament jurídic. La sanció va implicar la pèrdua de destinació del magistrat a l’Audiència de Barcelona.
A favor de la sanció, hi van votar al Suprem els vocals de la majoria conservadora i el president Carlos Lesmes, i en contra els vocals de l’anomenat ‘bloc progressista’, a qui es va afegir el vocal designat a proposta del PNB, Enrique Lucas.
Prescripció de l’expedient
En la resolució, que ara ha de ser analitzada pel Suprem, els vocals del CGPJ van resoldre sobre la possible prescripció de l’expedient disciplinari obert a Vidal, i el resultat de la votació va ser de 13 contra 8. Pel que fa a la indefensió al·legada per Vidal, també fou refusada per 14 vots contra 7.
La proposta del promotor justificava l’expulsió de Vidal perquè considerava provat que havia ‘participat activament, i fora de qualsevol cobertura, en un grup de treball de composició heterogènia que tenia per objecte elaborar i redactar una constitució catalana’, i que a més havia admès públicament que tenia intenció de posar-la a disposició dels qui promoguessin una consulta sobre la independència de Catalunya.
A això s’afegia, segons el promotor, que Vidal havia fet ‘de manera reiterada declaracions públiques en defensa de la independència de Catalunya i, alhora, havia participat activament i públicament en iniciatives polítiques que adoptaven institucions públiques catalanes i entitats privades sobre un procés per la independència de Catalunya’.
Desconnexió el juliol o l’agost del 2017
Santiago Vidal ha dit aquest cap de setmana que ‘la desconnexió jurídica real arribarà el juliol o l’agost del 2017’. També ha dit que prèviament –entre l’abril i el maig de l’any vinent– es podria haver enllestit el nou marc jurídic català, per poder convocar el referèndum. ‘Serà llavors quan previsiblement l’estat espanyol suspendrà tot el marc que fem. I aleshores serà quan tocarà la desconnexió’, ha dit al programa ‘El suplement’ de Catalunya Ràdio.
Podeu sentir l’entrevista ací: