29.06.2017 - 22:00
|
Actualització: 30.06.2017 - 16:42
El canvi a les Illes tanca avui el cercle. Una gran part de la feina va ser feta en les eleccions del 24 de maig del 2015. El canvi de govern al Parlament de les Illes Balears va anar acompanyat de molts més canvis en les batllies de tota l’illa, gràcies a Més per Mallorca. Avui, un membre d’aquesta formació esdevindrà batlle de Palma, un fet inèdit, perquè fins ara mai cap independentista no havia ocupat aquesta posició. I Antoni Noguera es defineix així: independentista.
Fins fa poc la major part de municipis de Mallorca restaven sota control del PP, PSIB o, en menor mesura, de Convergència per les Illes, ja desapareguda. En les eleccions del 2011 la coalició Més per Mallorca encara no havia nascut, però sí Iniciativa, el PSM i Entesa per Mallorca, els partits que integren la coalició. Tanmateix, tenien molt poca força, llevat d’algun poble com ara Esporles, governat per Miquel Ensenyat.
Però en el 2015 l’esquerra sobiranista unida sota el paraigua Més per Mallorca va aconseguir erigir-se com la tercera força de l’illa i plantar cara al PSIB i el PP. Els resultats de la coalició van superar amb escreix les previsions fetes a priori per les sumes dels partits per separat i van arreplegar 52.000 vots i 108 regidors, que ara s’han traduït en divuit batllies.
Després de les eleccions del 2015, del nomenament de Guillem Balboa, la setmana passada, a Alaró i del de Noguera avui, Més per Mallorca ja controlarà un total de divuit batllies. Són aquestes:
1. Alaró (Més per Mallorca, Guillem Balboa)
2. Búger (Més per Mallorca, Liniu Siquier)
3. Bunyola (EOB, Andreu Bujosa)
4. Campanet (Més per Mallorca, Magdalena Solivella)
5. Esporles (Més per Mallorca, Maria Ramon)
6. Felanitx (Bloc per Felanitx, Joan Xamena)
7. Lloret (Endavant Lloret, Antoni Bennàsar)
8. Llubí (Més per Mallorca, Magdalena Perelló)
9. Llucmajor (Més per Mallorca, Jaume Tomàs)
10. Mancor de la Vall (Més per Mallorca, Guillem Villalonga)
11. Marratxí (Més per Mallorca, Joan Francesc Canyelles)
12. Montuïri (Més per Mallorca, Joan Verger)
13. Palma (Més per Mallorca, Antoni Noguera)
14. Puigpunyent (Independents de Puigpunyent, Gabriel Ferrà)
15. Santa Maria del Camí (Més per Mallorca, Nicolau Canyelles)
16. Ses Salines (Endavant per ses Salines, Bernat Roig)
17. Sineu (Gent per Sineu, Miquel Gelabert)
18. Sóller (Més per Mallorca, Jaume Servera)
Noguera, primer batlle independentista de Palma
Noguera assumirà el càrrec a mig mandat, en substitució del socialista José Hila, tal com constava en l’acord a què van arribar tots dos partits conjuntament amb Som Palma per a formar govern. ‘Vuitanta anys després, a Palma tornarà a haver-hi un batlle republicà’, manifestava dies enrere Noguera, que recordava la figura d’Emili Darder. Darder fou batlle de la ciutat durant dues etapes dels anys trenta i una figura destacada d’Esquerra Republicana de les Balears i el Front Popular, fins que l’exèrcit franquista el va assassinar mesos més tard de l’aixecament militar.
Noguera destaca que la batllia és una eina imprescindible de transformació, ‘l’única opció per a donar poder a un país que es diu Balears’, diu. El nomenament és vist per part de la societat mallorquina com un moment històric. Per aquest motiu, a la investidura d’avui hi assistiran desenes d’entitats socials i veïnals, com ara el Gremi de Llibreters, Memòria de Mallorca, Joves de Mallorca per la Llengua, l’Obra Cultural Balear (OCB), la Federació d’Associacions Veïnals de Palma (FAVV) i l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC).
Així es presenta Noguera en aquest vídeo difós per Més per Mallorca: