El president @KRLS diu els pronoms febles

  • Escriptors, traductors i lingüistes van seguir per Twitter el discurs i l'acte d'investidura del president Puigdemont i en van valorar els aspectes lingüístics

VilaWeb
Montserrat Serra
12.01.2016 - 22:00
Actualització: 13.01.2016 - 16:01

Escriptors, traductors i lingüistes, sobretot aquells qui descobrien Carles Puigdemont, van seguir de prop les paraules i la pronúncia que el nou president de la Generalitat va fer servir durant el discurs d’investidura. Els va sorprendre i va sortir-ne ben puntuat. La majoria de la resta de polítics que hi van intervenir, en canvi, van suspendre. Aquí recollim alguns dels comentaris dedicats al nou president.

Des que es va saber que el president seria Carles Puigdemont, el seu cognom (gairebé en les mateixes proporcions que el seu pentinat) va ser motiu de comentaris jocosos, en relació amb la manera com el pronunciarien a l’estat espanyol, com s’ho faria Mariano Rajoy i els membres del seu govern. Però afinant més, un dels piuladors matiners a l’hora d’introduir la llengua i la parla en la nova esfera presidencial fou l’escriptor i antropòleg Adrià Pujol Cruells. Empordanès il·lustrat i provocador, va proposar irònic el ‘primer lliurament de mots catalans que rimen amb Puigdemont’, utilitzant el DIEC2 i destacant-ne el mot ‘homodont’, que vol dir: ‘que té les dents iguals’. Pujol Cruells ho feia abans no comencés el ple d’investidura al parlament:

https://twitter.com/AdriPujol/status/686211595505106944

L’activitat a Twitter es va intensificar molt quan Puigdemont va començar el discurs d’investidura. El lingüista de la UPF Lluís de Yzaguirre comentava: ‘Al·leluia, logòfils i verbívors (amb @mariusserra)! El quasiMHP #PdM fa un joc de paraules: no tindrem una nació, sinó una resignació…’

I poc després l’escriptor i traductor Yannick Garcia afinava: ‘Llàstima d’en-la-que i alguna construcció condicional. Però, ep: de llengua, molt bé.’

En aquesta mateixa línia, però amb més humor, dialogaven l’escriptora i crítica literària Marina Espasa i l’escriptora i articulista Empar Moliner. La primera deixava anar:

—Ai, diu pronoms febles! <3
I Moliner afegia:
—I ha dit ‘capteniment’, tia.
I Espasa:
—Si fa alguna geminada, me n’enamoro.
I Moliner:
—Espera’t que la farà, la farà, la farà… Diu ‘hem’ en gironí. E tancada. I també diu ‘ciutadania’ i no ‘ciutadans i ciutadanes’.

El verbívor Màrius Serra deixava aquest comentari: ‘Ha pronunciat PIB com cal! No pas peibé ni pib, sinó “pair bé”.’

I també : ‘Capteniment #expressionsrecuperades #Investidura’.

La filòloga Carme Junyent va desinflar una mica l’eufòria lingüística quan va observar: ‘Tan bé que anàvem i ara em surt amb un “tots i totes”.’

De comentaris lingüístics sobre les intervencions dels portaveus dels grups parlamentaris, se’n van fer molts i van ser demolidors. També de l’aclariment sobre la citació i el llibre de Carles Rahola, que va suscitar sobretot piulades onomatopeiques.

Però acabem amb un comentari de Pujol Cruells, que, una vegada acabat l’acte, i amb nou president elegit, deia: ‘Tots flipen quan Puigde els diu “pujo” a BCN.’

https://twitter.com/AdriPujol/status/686311349706608640

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor