El premi Llibreter confirma Raül Garrigasait com a autor revelació del 2017

  • A més de ‘Els estranys’ (Edicions de 1984), també s’ha premiat ‘Estirpe’ del sard Marcello Fois (Hoja de lata)  i l’àlbum il·lustrat ‘El banc blau’ d’Albert Asensio (Bambulinka)

VilaWeb
Montserrat Serra
30.06.2017 - 15:20
Actualització: 30.06.2017 - 21:01

El premi Llibreter ha premiat enguany Els estranys, primera novel·la d’un autor singular, Raül Garrigasait, que es confirma així com a autor revelació del 2017. El llibre va aparèixer el gener a Edicions de 1984 i, en aquests mesos, ha venut dos mil exemplars, segons l’editor Josep Cots. Amb el premi, n’acaben de treure la tercera edició. És una novel·la que s’ajusta a les bases del premi: una obra de qualitat a la qual els llibreters volen posar el focus d’atenció de cara als lectors, davant un autor que encara és poc conegut per a un públic ampli.

Raül Garrigasaït (Solsona, 1979) ha recordat que la novel·la tracta de la mirada perplexa d’un estranger que té unes idees preconcebudes del lloc on arriba i que s’adona que res no és com li semblava, perquè no entén res. El relat segueix aquesta mirada perplexa durant un any, i narra l’enfonsament progressiu dels esquemes que han articulat la vida i els valors d’aquest estranger fins aleshores. I tal com va explicar en una conversa també reveladora amb l’escriptora i periodista Anna Ballbona, publicada a VilaWeb: ‘Aquesta és una història ambientada al segle XIX sobre un prussià que travessa el Pirineu per venir a lluitar a favor dels carlins. A favor de l’ordre i la tradició. A aquest senyor prussià li passa que ve amb un esquema mental molt clar, de bons i dolents, de tradició i revolució, i davant la mena de gent que es troba aquí se li ensorren els esquemes.’

Garrigasait també ha explicat que la novel·la és plena de veus orals, que provenen de les que, des de petit, ha sentit a Solsona i a la serra de Port del Comte. ‘Són veus que lliguen amb els carlins, perquè perceben que la modernitat ve de fora. Marcello Fois també ho fa en la novel·la anterior, Memòria del buit, publicada a Periscopi, això d’acostar-se a aquest tipus de món. Avui té mala premsa, però davant les veus que abanderen la modernitat victoriosa i triomfant, aquest altre punt de vista ens ajuda a veure individus que es caragolen de vergonya i de dolor quan arriba la modernitat.’

Raül Garrigasait és editor de la col·lecció Bernat Metge de clàssics grecs i llatins i traductor. Es va donar a conèixer amb un assaig també singular, El gos cosmopolita (A Contravent). De la novel·la Els estranys, el jurat n’ha destacat: ‘Partint d’un fet històric concret, ubicat en un lloc geogràfic concret, construeix una història que els transcendeix. Els estranys és un retaule de situacions, personatges i gèneres literaris que barreja ficció i realitat. Una obra original en tants aspectes que els llibreters podrem recomanar a molts tipus de lectors.’

Històries minúscules d’una família de la Sardenya més humil
En la categoria d’altres literatures, que premia llibres no publicats en català, el premi llibreter d’enguany ha destacat el primer lliurament d’una trilogia dedicada a la història d’una família sarda, els Chironi. La novel·la, Estirpe, obra de Marcello Fois, de moment només és editada en espanyol. L’autor té publicada en català, com ja hem dit, la novel·la Memòria del buit  (Periscopi, 2015) i també, de fa més anys, Sempre caro (La Campana, 2001). En principi, l’editor de Periscopi, Aniol Rafel, no descarta de publicar altres títols de Fois, però no en traduirà aquesta trilogia.

Marcello Fois no ha pogut viatjar a Barcelona per recollir el premi, perquè dirigeix un festival literari que coincideix amb aquestes dates. Però ha enviat un vídeo ple d’agraïments on explica: ’Sóc sard i la meva terra i Catalunya es miren des del mar. Compartim moltes expressions comunes, el meu cognom mateix és d’origen català. Estirpe és el primer volum d’una trilogia centrada en la història d’una família de Nuoro, dels fets grans i petits que marquen els destins dels éssers humans. La família Chironi estima, pateix, s’uneix i es disgrega com succeeix a totes les famílies d’aquesta terra. Però a diferència de la majoria de famílies, aquesta ha trobat un boig com jo que ha decidit explicar-la.’  Els altres dos volums es diuen En el temps del mig, que sortirà a l’octubre en espanyol i Llum perfecta que es publicarà també en espanyol el 2018. Fois ha recordat Manuel Vázquez Montabán, de qui fou amic.

El jurat ha premiat aquesta obra ’per l’habilitat de l’autor en crear vides minúscules i convertir-les en llegenda; per la reivindicació d’una llengua arrelada a la tradició oral del Mediterrani i que avui també pot seduir generacions de joves allunyats d’aquella vivència; per la irrupció en aquesta tradició de la modernitat i la història general, i d’un temps i un espai que transformen i fan universal per als lectors aquesta estirp de Nuoro; per la paradoxa del seu títol i per la seva força narrativa capaços de transmetre amb un joc de silencis i paraules senzilles, les emocions més complexes, la brutalitat, la tendresa, el dolor, l’esperança i la por.’

Un blanc blau

En la categoria d’àlbum il·lustrat s’ha destacat el llibre El banc blau, de l’il·lustrador Albert Asensio, publicat per Babulinka. És el primer llibre que l’il·lustrador també escriu. L’autor ha explicat que la vida és feta d’històries i que el llibre n’explica unes quantes que parlen sobre les relacions, sobre el pas del temps, les segones oportunitats, sobre la diversitat… Es dóna el fet que aquest àlbum il·lustrat forma part dels llibres seleccionats per l’Institut Ramon Llull per enviar a Grècia, als camps de refugiats. I amb aquest objectiu s’ha traduït a diferents llengües.

Enguany, el premi llibreter també ha recordat un altre premi, que es va atorgar ahir, que és el VI Memorial Pere Rodeja, que recorda el llibreter de Girona, que es va morir el 2009. Enguany s’ha reconegut la feina de la llibretera Rosana Lluch de la llibreria Llorens Llibres de Vilanova i la Geltrú i el cap de premsa del Grup 62, Xavier Gafarot, per ‘la feina sovint amagada dels gabinets de premsa editorials, en un treball continu amb les llibreries i autors’.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor