27.10.2017 - 02:00
|
Actualització: 27.10.2017 - 09:32
Després d’un dia increïble, amb tombs de guió impensables, el Parlament de Catalunya té avui a les mans la proclamació de la independència. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha instat la majoria dels diputats de la cambra a aixecar la suspensió dels efectes de la declaració d’independència. La previsió és que al ple, que començarà a les 12.00, es debatin i es votin les propostes de resolució que hi presentin els grups parlamentaris i que sigui amb la votació d’una d’aquestes propostes que s’aixequi la suspensió. Alhora, al senat espanyol es farà aquest matí el debat i la votació final de les mesures proposades pel govern de Mariano Rajoy per a intervenir l’autonomia de Catalunya i liquidar l’autogovern. Amb el vist-i-plau del PSOE i Ciutadans.
Justament, el manteniment d’aquestes mesures per part de la Moncloa –malgrat la disposició de Puigdemont a convocar unes eleccions autonòmiques–va motivar el tomb en els fets de la jornada frenètica d’ahir. A la matinada, el president i els consellers del govern havien convingut la disposició a convocar unes eleccions en cas que el govern espanyol aturés les mesures previstes sota l’empara del 155 de la constitució. La decisió naixia d’un acord entre el govern català i Mariano Rajoy, mitjançat pel president basc, Iñigo Urkullu.
Però durant el matí van arribar de seguida missatges totalment oposats a aquest acord per part de dirigents del PP, com Xavier Garcia Albiol i Javier Arenas. Malgrat les informacions que ja confirmaven que el president dissoldria de seguida el Parlament de Catalunya i convocaria eleccions previsiblement el mes de desembre, tant el PP com el govern espanyol insistien a dir que no afluixarien pas i que mantindrien les mesures emparades en el 155. Arran d’aquesta intransigència, Puigdemont, que havia previst de comparèixer a migdia per explicar la decisió, va aturar la signatura del decret de convocatòria de les eleccions, bo i esperant que el panorama s’aclarís.
Per això va posar-se en contacte amb Urkullu, el mitjancer, i li demanà que mirés de saber per quina raó la Moncloa no tan sols no feia cap gest per a deixar entendre que aturaria el 155, sinó que insistia més que mai que aniria fins al final en les mesures per a suspendre l’autonomia de Catalunya. Cap de les telefonades i tots els intents de comunicació que va fer Urkullu amb la Moncloa no va obtenir resposta.
Arran d’aquesta situació, Puigdemont convocà el vice-president, Oriol Junqueras, i la secretària general d’ERC, Marta Rovira, al palau per a comunicar-los la decisió de no convocar les eleccions i d’instar el parlament a desencallar els efectes de la independència. ‘He intentat obtenir les garanties. Crec que he obrat amb responsabilitat, però no he obtingut una acció responsable per part del PP, que ha intentat aprofitar l’avinentesa per crear més tensió. Correspon al parlament de fer allò que consideri la majoria per respondre a la mesura del 155’, va dir.
El pas següent del parlament
Ara és el parlament que té la paraula avui, en una sessió en què centenars de batlles han estat convidats a assistir a la proclamació de la independència, i amb una concentració convocada per l’ANC al passeig de Picasso. Mentre avanci la tramitació de les propostes de resolució al parlament, al senat espanyol culminarà el cop d’estat contra Catalunya.