El Parlament Europeu assenyala per primer cop Espanya com un dels estats que més incompleix la llei de la UE

  • 'El govern espanyol és el que practica una desobediència més gran a nivell europeu', lamenta l’eurodiputat del PDC i participant de l’informe, Ramon Tremosa

VilaWeb

ACN

06.10.2016 - 12:53

El Parlament Europeu ha assenyalat Espanya com un dels estats que més incompleix la normativa europea. En el seu informe anual sobre l’aplicació de la llei de la Unió, els eurodiputats per primera vegada citen els països que menys apliquen la normativa, i Espanya surt en dues ocasions: com a tercer estat, després de Grècia i Itàlia, amb més procediments d’infracció oberts; i com a primer estat amb més queixes sobre possibles vulneracions de la llei de la UE. ‘El govern del PP, que sempre ens diu que s’ha de complir la llei, és el que practica una desobediència més gran a nivell europeu’, ha assegurat l’eurodiputat del PDC i un dels contribuents a l’informe, Ramon Tremosa.

El text del Parlament Europeu sobre l’aplicació de la llei europea als estats membres s’ha aprovat al plenari d’Estrasburg amb 490 vots a favor, 61 en contra i 57 abstencions. Com a responsable dels suggeriments del comitè d’Economia a l’informe final, que ha elaborat la finlandesa Heidi Hautala el comitè d’Afers Legals, Tremosa ha estat el responsable que el text inclogui una menció explícita dels estats més incomplidors.

En concret, el text aprovat pel Parlament Europeu assegura que ‘la Comissió Europea va rebre 3.715 queixes sobre possibles vulneracions de la llei de la UE, amb Espanya (533), Itàlia (475) i Alemanya (276) com els estats membres amb més queixes en contra’. A més, també diu que el 2014 la CE ‘va iniciar 893 procediments d’infracció, amb Grècia (89), Itàlia (89) i Espanya (86) com a estats amb el major nombre de casos oberts’.

L’eurodiputat català Ramon Tremosa ha lamentat que Espanya sigui un dels estats que practica ‘una desobediència més gran a nivell europeu’, en àmbits que van des de les normatives ambientals fins a les energètiques o financeres. ‘El Parlament Europeu s’ha d’atrevir a assenyalar els estats com Espanya que, amb els seus incompliments continuats, posen en dubte l’imperi de la llei a la UE i destrueixen la credibilitat del projecte davant dels ciutadans’, ha indicat.

‘En l’àmbit de la morositat, la pròpia CE ha reconegut que a Espanya s’han perdut centenars de milers de llocs de treball perquè les grans multinacionals espanyoles estan autoritzades a pagar factures a les pimes a 300 dies i no a 30 dies com marca la llei i això provoca una mortalitat brutal de Pimes solvents que no cobren aquets serveis’, ha destacat Tremosa. Segons ell, aquesta manca de compliment de la normativa europea és ‘una causa molt important del diferencial d’atur entre Espanya i la Unió Europea’.

El mes de juliol, la Comissió Europea ja va presentar el seu propi informe sobre els incompliments i els retards en l’aplicació de la llei europea en cada un dels estats membres, i també situava Espanya en la tercera pitjor posició. L’informe aprovat aquest dijous per l’Eurocambra, des d’aquesta base, adverteix que les ‘multes econòmiques pels incompliments’ en l’aplicació de la llei europea han de ser ‘efectives, proporcionades i dissuasives’ i han de ‘tenir en compte la reincidència’.

A més, els eurodiputats consideren que els ciutadans europeus han de tenir ‘el dret i ser els primers a saber, de forma clara, accessible i transparent’ quines lleis estatals s’han adoptat per aplicar la normativa europea. L’informe aprovat pel Parlament Europeu inclou la petició de redactar informes individuals dels estats més incomplidors.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor