El parlament desconnecta del TC i vota les conclusions de la comissió del procés constituent

  • Junts pel Sí i la CUP han demanat que el ple votés les conclusions

Redacció

27.07.2016 - 11:40
Actualització: 27.07.2016 - 21:31

Junts pel Sí i la CUP han demanat de votar les conclusions de la comissió del procés constituent al ple del parlament. La presidenta de la cambra, Carme Forcadell, ha demanat als portaveus de tots dos grups si eren conscients de la interlocutòria del Tribunal Constitucional espanyol sobre aquesta qüestió. Jordi Turull (JxSí) i Anna Gabriel (CUP) han dit que eren conscients del mandat democràtic del 27 de setembre i del fet que el parlament és sobirà. Turull ha recordat l’article 57 de l’estatut que diu que els diputats són inviolables per les seves accions i opinions en l’exercici de la seva funció parlamentària: ‘Els membres del Parlament són inviolables pels vots i les opinions que emetin en l’exercici de llur càrrec. Durant llur mandat gaudeixen d’immunitat amb l’efecte concret que no poden ésser detinguts si no és en cas de delicte flagrant.’ I a continuació: ‘Som conscients del mandat democràtic del 27-S.’ Gabriel ha dit: ‘Som conscients de la declaració del 9 de novembre de 2015 i nosaltres, per la independència, no tenim por.’ La petició ha estat aprovada per 72 diputats i s’hi han oposat 53.

Vegeu el vídeo del moment en què Forcadell diu que el ple és sobirà:

L’oposició alça la veu
Els grups de l’oposició han alçat la veu contra la decisió de la mesa d’acceptar la petició dels dos grups. Forcadell ha dit que segons l’article 71 del reglament del parlament ‘el ple és sobirà’. Arran dels crits des dels bancs de l’oposició Forcadell ha hagut de demanar silenci. I ha dit que es procediria a la votació. Aleshores, els dirigents dels partits de l’oposició han demanat la paraula. El primer d’intervenir ha estat Xavier Garcia Albiol per dir a Forcadell que la seva funció era garantir que no es prengués cap decisió que anés contra l’estat de dret. I ha dit: ‘Es vol fer un atemptat a l’estat de dret. Volem saber el posicionament oficial de la mesa del parlament.’

El portaveu de Catalunya Sí que es Pot, Joan Coscubiela, ha demanat que abans de sotmetre les conclusions a votació es llegís l’informe jurídic dels lletrats de la cambra. ‘Ja hi vam manifestar la nostra posició contrària. Vam assistir a la comissió per bastir ponts, però s’han dinamitat. Les conclusions que es volen aprovar van contra un consens ampli. No se sap qui beneficien. No volem contribuir a degradar més aquesta cambra.’ Coscubiela ha anunciat que el seu grup no participaria en la votació: ‘El que fan vostès és empetitir el suport social.’

A continuació ha parlat la presidenta del grup de Ciutadans, Inés Arrimadas: ‘Votar això implicaria passar-se la justícia per l’arc del triomf. Presidenta, això té una responsabilitat. Vostè té a les seves mans d’impedir la votació i fer complir la interlocutòria. No poden derivar la responsabilitat als diputats.’ Arrimadas també ha demanat de llegir la interlocutòria del Tribunal Constitucional espanyol. El diputat del PSC Ferran Pedret ha dit que els diputats són inviolables, però que la interlocutòria del TC és prou clara. I ha demanat de llegir-ne la part final.

A continuació, ha tornat a prendre la paraula Jordi Turull: ‘Ens mantenim en la petició, nosaltres som aquí perquè hi ha un mandat. Som aquí per a servir els ciutadans.’ I ha retret a Coscubiela la seva intervenció: ‘Molt puny alçat, molta samarreta, però al final, cagarela.’

Intervencions de membres de la mesa
Alguns membres de la mesa del parlament han volgut intervenir per deixar clara la seva oposició a la decisió del ple. El primer ha estat el representant de Ciutadans, José María Espejo-Saavedra, que ha dit que avui es feia un frau de llei. ‘Demà s’aprovarà per unanimitat el codi de conducta dels diputats que apunta que els parlamentaris no poden incórrer en frau de llei’, ha dit.

També ha intervingut el representant del PSC, David Pérez: ‘Si hem de canviar la decisió de la mesa, ens hauríem de tornar a reunir. L’ordre del dia pot ser canviat pel ple però prèviament s’ha d’enviar la documentació a tots els membres del parlament, però això no s’ha fet. Sóc conscient que no és un debat estrictament parlamentari. Una interlocutòria del TC està per sobre del reglament del parlament.’ I ha demanat una reunió ràpida a Forcadell.

El representant de CSQP, Joan Josep Nuet, ha dit: ‘El sectarisme en la seva gestió avança i els mètodes democràtic trontollen. El principal mètode democràtic és el diàleg. Quan es tira pel dret, tot trontolla. Al marge d’una part molt important de la societat catalana. Si no ens posem d’acord en els mètodes, no ens posem d’acord en res. Us demano que us ho penseu. Poseu en dubte les vostres conviccions com jo poso en dubte les meves.’

Forcadell diu que s’ha de votar
La presidenta Forcadell ha repetit que la decisió de sotmetre a votació les conclusions no emanava de cap acord de la mesa: ‘No és responsabilitat de la mesa ni de la presidència. El ple és sobirà.’ Forcadell ha dit que es complia el reglament de la cambra i que els lletrats havien dit que ella s’havia de limitar a fer l’advertiment sobre el coneixement de la interlocutòria. Alguns grups havien demanat de llegir la interlocutòria del TC, però Forcadell ha dit que no es llegiria perquè ja s’havia enviat als grups i a la mesa. ‘S’han complert tots els requisits. Votem perquè s’ha complert el reglament de manera escrupolosa.’

Heus ací els onze punts que proposen Junts pel Sí i la CUP:

«1. Actualment, no hi ha cap marge d’acció per al reconeixement del dret de decidir del poble català en l’interior del marc jurídic constitucional i legal espanyol. L’única manera possible d’exercir aquest dret és per la via de la desconnexió i l’activació d’un procés constituent propi.

Aprovat: 72 vots a favor (JxSí i CUP) i 22 en contra (CSQP i PP)

2. El poble de Catalunya té la legitimitat per a començar un procés constituent propi, democràtic, de base ciutadana, transversal, participatiu i vinculant, amb el reconeixement, el suport i l’aval de les institucions catalanes.

Aprovat: 83 vots a favor (JxSí, CSQP i CUP) i 11 en contra ( PP)

3. Les experiències comparades d’altres països avalen el camí emprès per Catalunya per anar construint un model singular de procés constituent ateses les circumstàncies socials, culturals, polítiques i econòmiques que ens són pròpies.

Aprovat: 72 vots a favor (JxSí i CUP), 11 en contra (PP) i 11 abstencions (CSQP)

4. Cal vetllar perquè el marc metodològic del procés constituent sigui consensuat, conegut, transparent i compartit amb tota la societat i les institucions que l’avalen. El procés constituent ha de tenir la capacitat d’encabir totes les sensibilitats ideològiques i socials des del primer moment també a l’hora de fixar els indicadors, el calendari i totes aquelles qüestions que afectin al mètode per a avançar.

Aprovat: 83 vots a favor (JxSí, CSQP i CUP) i 11 en contra (PP)

5. El procés constituent constarà de tres fases: una primera de procés participatiu, una segona fase de desconnexió amb l’estat i convocatòria d’unes eleccions constituents que conformaran una Assemblea Constituent, que redactarà un projecte de Constitució. En una tercera fase serà ratificada a nivell popular mitjançant referèndum.

Aprovat: 72 vots a favor (JxSí i CUP) i 22 en contra (CSQP i PP)

6. El procés participatiu previ tindrà com a òrgan principal un Fòrum Social Constituent (FSC) format per representants de la societat civil organitzada i dels partits polítics. El FSC debatrà i formularà un conjunt de preguntes sobre continguts concrets de la futura constitució que seran resoltes per la ciutadania mitjançant procés de participació ciutadana. El resultat d’aquesta participació ciutadana constituirà un mandat vinculant per als integrants de l’Assemblea Constituent que els hauran d’incorporar en la redacció del projecte de Constitució.

Aprovat: 72 vots a favor (JxSí i CUP) i 22 en contra (CSQP i PP)

7. Després de la fase de participació ciutadana, es completarà la desconnexió amb la legalitat de l’estat espanyol a través de l’aprovació de les lleis de desconnexió per part del Parlament de Catalunya i d’un mecanisme unilateral d’exercici democràtic que servirà per a activar la convocatòria de l’Assemblea Constituent (AC). Les lleis de desconnexió no són susceptibles de control, suspensió o impugnació per part de cap altre poder, jutjat o tribunal.

Aprovat: 72 vots a favor (JxSí i CUP) i 22 en contra (CSQP i PP)

8. El Parlament de Catalunya empara el procés constituent que s’ha de portar a terme al nostre país. A tal efecte insta el Govern de la Generalitat a posar a disposició de la ciutadania els recursos que calgui per a aconseguir realitzar un debat constituent de base social que sigui transversal, plural, democràtic i obert. A tal efecte, el Parlament de Catalunya crearà una comissió de seguiment del procés constituent.

Aprovat: 72 vots a favor (JxSí i CUP), 11 en contra (PP) i 11 abstencions (CSQP)

9. Una vegada convocada, elegida i constituïda, l’assemblea constituent disposarà de plens poders. Les seves decisions seran d’obligatori compliment per a tota la resta de poders públics, persones físiques i jurídiques. Cap de les seves decisions no serà tampoc susceptible de control, suspensió o impugnació per part de cap altre poder, jutjat o tribunal. L’AC establirà mecanismes per a garantir la participació directa, activa i democràtica de les persones i la societat civil organitzada en el procés de discussió i elaboració de propostes per al projecte de constitució.

Aprovat: 72 vots a favor (JxSí i CUP) i 22 en contra (CSQP i PP)

10.Una vegada l’AC hagi aprovat el projecte de constitució es convocarà un referèndum constitucional perquè el poble de Catalunya aprovi o rebutgi de manera pacífica i democràtica el text de la nova constitució.

Aprovat: 72 vots a favor (JxSí i CUP) i 22 en contra (CSQP i PP)

11.Des de l’inici, s’ha d’incorporar la perspectiva de gènere d’una manera transversal i amb estratègia dual, per tal de trencar les inèrcies històriques de la nostra societat i que el procés constituent ho sigui també per a totes i tots.

Aprovat: 83 vots a favor (JxSí, CSQP i CUP) i 11 en contra (PP)»

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Més notícies

Fer-me'n subscriptor