29.09.2016 - 02:00
|
Actualització: 29.09.2016 - 07:41
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va fixar ahir en la primera sessió de la qüestió de confiança la data per a culminar el procés d’independència: la segona quinzena de setembre de l’any que ve, quan es convocarà un referèndum en cas que no hi hagi acord amb l’estat espanyol. Una proposta que va agradar a la CUP i sembla que podria arribar a trobar punts de connexió amb Catalunya Sí que es Pot. Avui el parlament debatrà la proposta cap al vespre sabrem si finalment Puigdemont ha estat revalidat.
Ahir el president va insistir a perseverar en l’acord amb el govern espanyol perquè el referèndum es faci de manera pactada. Però això no alterarà els terminis del full de ruta, de manera que a final de juny del 2017 hi haurà les estructures d’estat a punt i s’hauran aprovat les lleis de desconnexió amb l’estat espanyol. ‘O referèndum, o referèndum. Perseguirem l’acord en tot moment, però al final de la legislatura estarem preparats per a pujar el darrer graó abans de proclamar la independència’, va dir.
Puigdemont anà més enllà i anuncià que encarregaria al vice-president del govern, Oriol Junqueras, que preparés l’arquitectura de la consulta i que en deixaria l’organització a mans del conseller Raül Romeva.
El pressupost, també
L’esmena a la totalitat del pressupost del 2016 va ser el motiu que dugué Puigdemont a sotmetre’s a una qüestió de confiança. Ahir va demanar a la CUP que no li doni suport en la qüestió de confiança aquesta setmana si després no pensa aprovar el pressupost: ‘Aconsello que qui no tingui intenció d’aprovar el pressupost, val més que estalviem temps i no m’atorgui la confiança. No hi ha confiança sense pressupost.’
La diputada de la CUP Anna Gabriel va comparèixer ahir davant els mitjans després del discurs del president. En una intervenció molt curta es va aferrar al referèndum: ‘Referèndum o referèndum’, va dir parafrasejant la proposta de Puigdemont. I va assegurar que la CUP tenia ‘bona sintonia’ amb la proposta de referèndum, sigui unilateral o pactat, malgrat que en aquest últim no hi veu sortida possible.
Gabriel va evitar de pronunciar-se de manera directa sobre el vincle entre la qüestió de confiança i el pressupost. ‘Com ha dit [Puigdemont] es necessita un pressupost per a governar bé’, va respondre. Però va matisar: ‘Governar bé significa atendre les demandes socials majoritàries.’ I va exemplificar aquestes demandes en el ‘referèndum o referèndum’, ‘revertir les privatitzacions i les retallades’ i governar per a redistribuir la riquesa.
CSQP: ‘Hi ha un punt de trobada que és un referèndum’
El portaveu de Catalunya Sí que es Pot, Joan Coscubiela, també va valorar la proposta davant els periodistes. ‘Avui l’única novetat que ens ha donat és que per primera vegada en molt de temps Puigdemont accepta que hi ha un punt de trobada que és un referèndum. És una bona notícia per a CSQP, que hem hagut de suportar molt de temps moltes incomprensions i crítiques’, va dir. Coscubiela va evitar de valorar la possibilitat d’un referèndum no acordat: ‘No podem dir què farem si la proposta [de referèndum pactat] no tira endavant.’ Tanmateix, va afegir: ‘El referèndum és exercir l’autodeterminació i ha de tenir efectes jurídics i polítics. Si no, no és un referèndum.’
D’una altra banda, va voler deixar clar que no oferiria cap xec en blanc. ‘Que Puigdemont s’adreci a la cambra demanant el sí a la qüestió de confiança, que va indissolublement unida a l’acceptació d’uns pressupostos que no es coneixen, ens sembla un acte poc acceptable’, va sentenciar.
Avui es debatrà la proposta de Puigdemont
Després de les intervencions breus d’ahir dels grups de la cambra, avui els podrem escoltar a l’hemicicle i veure’n la posició sobre la qüestió de confiança. El debat l’obrirà a les nou del matí la presidenta del grup de Ciutadans, Inés Arrimadas, i prosseguirà amb els torns del president del grup del PSC, Miquel Iceta, i del president de CSQP, Lluís Rabell. Tots tres intervindran previsiblement durant el matí, i a la tarda es reprendrà el debat amb les intervencions del president del grup del PP, Xavier García Albiol, de la portaveu de la CUP, Anna Gabriel, i del president del grup de JxSí, Jordi Turull.
Cada grup tindrà trenta minuts per intervenir, i el president els respondrà sense límit de temps. Si els respon individualment, el grups tindran dret a una rèplica d’un temps igual al que hagi emprat el president, i si torna a contestar a un grup, aquest disposarà de cinc minuts per a la contrarèplica. En canvi, si els respon conjuntament, els grups només tindran dret a una rèplica en què s’hauran de repartir el temps que Puigdemont hagi utilitzat en la resposta conjunta.
Dijous a la tarda, un cop acabat el debat, es farà la votació a l’hora que prèviament haurà anunciat la presidenta de la cambra, Carme Forcadell. La votació serà pública i per crida: un secretari anirà cridant cadascun dels diputats, que hauran de definir-se dient ‘sí’, ‘no’ o ‘abstenció’.
Si Puigdemont obté més vots a favor que no en contra, haurà superat la qüestió de confiança. Però si el nombre de vots és majoritàriament contraris, la cambra haurà denegat la confiança al president, que cessarà el càrrec. Si el president perdés la qüestió de confiança, el parlament n’hauria d’elegir un de nou seguint el mateix procediment que per a la investidura.