15.09.2015 - 14:00
|
Actualització: 16.09.2015 - 07:14
La Comissió de Relacions Exteriors del Parlament Federal de Bèlgica ha rebut avui una delegació del govern català per informar-se sobre el procés d’independència. Ha estat aquesta comissió, responsable de les relacions internacionals de Bèlgica, que ha fet la invitació al govern. El secretari d’Afers Exteriors català, Roger Albinyana, i el secretari general del Diplocat, Albert Royo, han comparegut davant de 14 dels 17 diputats de la comissió, a petició del socialista flamenc Dirk Van der Maelen, que la presideix, per informar sobre les eleccions del 27-S i respondre les seves preguntes. També hi ha assistit Amadeu Altafaj, representant permanent de la Generalitat a la UE. Entre els diputats, n’hi havia tant de valons com de flamencs.
El parlament belga ja és el sisè que debat el cas català. Aquestes darreres setmanes ho han fet també els d’Irlanda, Dinamarca, el Paraguai, l’Uruguai i els Estats Units. L’ambaixador d’Espanya a Bèlgica ha protestat per la compareixença.
‘Estem encantats d’haver rebut una delegació catalana. Som un parlament molt obert i volem parlar amb tothom. Trobem molt important saber què passa exactament a Catalunya. Avui hem rebut moltes respostes i, per tant, n’estem satisfets’, ha explicat després de la reunió el diputat de l’N-VA Peter Luykx, membre de la comissió. Luykx considera que el procés català ‘és molt democràtic i, com tothom ha vist, hi ha una gran majoria de gent que hi dóna suport’. I ha afegit: ‘El procés durarà divuit mesos, fins el 2017, de manera que tenim molt de temps per a anar-lo seguint, però si hi ha una majoria democràtica crec que és obvi que tindrà suport.’
Royo ha repassat els fets que han dut Catalunya a la situació actual i ha explicat la sentència contra l’estatut i les grans mobilitzacions dels anys posteriors. Albinyana ha parlat del full de ruta previst per a la fase posterior al 27-S i Amadeu Altafaj ha comentat qüestions d’àmbit europeu.
Els diputats han demanat informació als representants del govern català sobre l’encaix d’un estat català a la UE, sobre les possibles reaccions de l’estat espanyol, sobre el full de ruta després del 27-S, sobre les enquestes publicades fins ara. També han volgut saber si un canvi de majoria al parlament espanyol podria fer més fàcil d’arribar a pactes.