06.10.2016 - 22:52
|
Actualització: 07.10.2016 - 07:21
El parlament ha aprovat, amb el vot dividit de JxSí, una proposta de resolució que ‘manifesta l’oposició a la signatura’ del Tractat transatlàntic de comerç i inversions (TTIP), el Tractat integral d’economia i comerç (CETA) o el Tractat de comerç de serveis (TISA). En concret, els diputats i els independents vinculats a Esquerra s’han alineat amb CSQP i PSC avalant el document, mentre que majoritàriament els que són propers a l’antiga CDC han optat per l’abstenció, com C’s. En són excepció el vicepresident primer de la Mesa, Lluís Corominas, i Antoni Castellà, líder de Demòcrates, que també han votat a favor. En canvi, els diputats Oriol Amat, Germà Bel i Josep Maria Forné, independents, han optat per votar en contra del text, com el PP.
Amb l’aprovació del text, el parlament manifesta l’oposició a la signatura dels tractats internacionals en curs de negociació o d’aprovació i també de la de qualsevol tractat similar que no garanteixi aspectes com ‘la sobirania i les competències de les institucions electes, per a actuar en favor dels interessos de la ciutadania i de l’economia local en matèria de legislació social, protecció dels drets dels consumidors, medi ambient i polítiques actives de compra pública’.
També s’hi oposa si no implica la defensa o la millora de l’actual marc legislatiu i reglamentari, nacional o europeu, en matèria social, econòmica, de salut, cultural, ambiental i de defensa dels serveis públics i la preservació explícita dels drets laborals establerts pels tractats de l’Organització Internacional del Treball, els drets socials, econòmics, culturals i ambientals, entre més.
A més, insta el govern a sol·licitar que es faci pública tota la informació, tant sobre les matèries i els continguts com sobre l’evolució de les negociacions, i que i s’obri un debat públic a la Unió Europea i als parlaments estatals, autonòmics i locals. La cambra també haurà de crear una comissió d’estudi dels possibles impactes del TTIP, del CETA i del TISA.
El parlament també demana que el govern sol·liciti que el procés de ratificació es faci via referèndum, perquè el contingut del tractat ultrapassa les competències exclusives de la Comissió Europea i, per tant, ha d’ésser considerat un acord mixt.