07.04.2016 - 14:06
|
Actualització: 07.04.2016 - 19:39
La moció de desconnexió proposada per la CUP i admesa per Junts pel Sí, que ratifica la declaració del 9 de novembre i la desobediència al Tribunal Constitucional espanyol, ha estat aprovada avui a migdia al Parlament de Catalunya. Com era previst, Junts pel Sí i la CUP no han votat igual als punts 3 i 4 del text, que feien referència a la desobediència dels mossos d’esquadra als requeriments judicials que arribin en relació amb els processos contra regidors i batlles.
Junts pel Sí s’ha abstingut a la votació del punt tercer, que encoratjava els càrrecs electes a continuar desatenent les peticions de les institucions no democràtiques de l’estat espanyol, i ha votat en contra del punt quart, que instava el govern a desatendre els requeriments de l’Audiència espanyola relatius al procés de desconnexió democràtica de l’estat espanyol. Amb l’acceptació de la moció, també s’ha aprovat el pla d’execució de totes les mesures necessàries per a complir els annexos de la declaració del 9 de novembre en un termini de seixanta dies.
Els grups de l’oposició han atacat la moció amb contundència. Consideren que és ‘paper mullat’ i que no era pertinent de portar-la a debat al parlament. El PSC, el PP i Ciutadans han votat en contra de tots els punts i que Catalunya Sí que es Pot ha decidit de no participar en cap votació.
Joan Garriga, de la CUP, i Lluís Llach, de Junts pel Sí, s’han encarregat de defensar-la. Ací podeu veure la intervenció de Llach en vídeo.
El text de la moció sotmesa a votació és el següent:
«1. El Parlament de Catalunya, atès el mandat democràtic sorgit de les urnes el passat 27 de setembre, i davant les actuacions de l’Estat, a través del Tribunal Constitucional, l’Audiència Nacional i la Fiscalia, de judicialització i persecució dels actes conseqüents amb aquest mandat democràtic, ratifica la seva ferma voluntat de seguir portant a terme les actuacions necessàries previstes i aprovades per aquest Parlament, per assolir i culminar democràticament la independència de Catalunya, i per tot això, el Parlament reitera els objectius continguts de la declaració 1/XI del 9-N.
El Parlament de Catalunya:
2. Mostra el seu màxim suport a tots els ajuntaments avui investigats i criminalitzats per haver mostrat el seu suport a l’esmentada declaració 1/XI del 9-N.
3. Encoratja els i les càrrecs electes a seguir desatenent les peticions de les institucions no democràtiques de l’estat espanyol.
4. Insta el govern, d’acord amb els punts sisè i vuitè de la declaració 1/XI, a desatendre els requeriments de l’Audiència Nacional relatius al procés de desconnexió democràtica de l’Estat espanyol i, en conseqüència, que el cos de Mossos d’Esquadra no els executi com a policia judicial.
5. Insta al govern que elabori i presenti a aquest Parlament en un màxim de seixanta dies l’estat i el pla d’execució de totes i cadascuna de les mesures tendents al compliment dels annexos de la declaració 1/XI del 9N.
6. Expressa el suport d’aquest Parlament, en tant que dipositari de la voluntat popular, a les iniciatives que des de la societat civil organitzada es desenvolupin per tal d’avançar en un procés pre-constituent.
7. D’acord amb el primer punt de la moció, insta al govern que elabori i presenti a aquest Parlament, en un màxim de seixanta dies, un pla d’actuació per a fomentar la participació ciutadana relatiu a la fase pre-constituent del procés constituent.
8. D’acord amb el primer punt de la moció, insta al govern que en els pressupostos que presentarà a aquest Parlament hi hagi una partida pressupostària per tal de finançar el pla d’actuació per a fomentar la participació ciutadana a l’esmentada fase pre-constituent del procés constituent.
Palau del Parlament, 5 d’abril de 2016
Marta Rovira i Vergés (portaveu del grup parlamentari de Junts pel Sí) i Anna Gabriel i Sabaté (Portaveu del grup parlamentari de la CUP-CC)»
Refusen de retirar la moció de l’ordre del dia
Prèviament, la mesa del parlament havia decidit de refusar les peticions del PP, el PSC i Ciutadans per a aturar la votació. Hi al·legaven que el text era contrari a la sentència del Tribunal Constitucional espanyol. La presidenta del parlament, Carme Forcadell, ha aturat el ple perquè es poguessin reunir la mesa i la junta de portaveus per a prendre una decisió.
La proposta de Junts pel Sí, amb quatre vots i majoria, s’ha imposat al PSC i a Ciutadans, amb dos vots, que han donat suport a les reconsideracions, i a Catalunya Sí que es Pot, que ha preferit no votar. L’esmena s’ha incorporat a la moció i, per tant, formarà part del debat i la votació al ple. Tanmateix, abans tots els diputats hauran de votar si volen alterar l’ordre del dia i retirar aquest punt o no, com van demanar Ciutadans i el PP.