28.06.2017 - 12:57
BARCELONA, 28 (EUROPA PRESS)
El Parlament ha aprovat aquest dimecres el projecte de Llei d’Arquitectura de Catalunya, amb els vots a favor dels grups parlamentaris, l’abstenció de Cs –que també ha votat en contra d’alguns articles– i el vot en contra de la CUP, durant el ple d’aquest dimecres.
La llei pretén establir mesures de foment i impuls de la qualitat arquitectònica i urbanística de la contractació, adreça i execució de les edificacions i de la urbanització dels espais públics, reforçar la transparència i la publicitat de la contractació pública i establir mesures per potenciar la participació dels petits despatxos, joves professionals i altres col·lectius.
A més, el text declara d’interès públic la creació arquitectònica, estableix que les administracions han de fomentar els seus valors i crea el Premi Catalunya d’Arquitectura i de Patrimoni Construït.
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha destacat la importància del tracte pluridisciplinar que aborda la llei, és a dir, no només s’ha tingut en compte als col·legis d’arquitectes, sinó que va dirigida al conjunt dels col·lectius professionals implicats en l’arquitectura.
Per a Rull la llei posa l’accent en la qualitat arquitectònica, després d’una etapa en la qual s’ha “prioritzat el factor econòmic que ha torpedeado els elements de qualitat”.
Ha destacat que la llei té en compte la preservació del passat arquitectònic de Catalunya, i ho millora en el present perquè tingui repercussió ara i en el futur tant “social com culturalment”.
La diputada de JxSí Meritxell Roigé ha destacat que treure endavant el text ha costat més temps del que esperaven, però creu que ha merescut la pena per obtenir el consens “no només polític sinó també de la majoria de col·legis” professionals.
En el mateix sentit, Santi Rodríguez (JxSí) ha destacat el caràcter pluridisciplinar de la llei, que considera que dota el projecte d’una mirada àmplia cap a la qualitat arquitectònica.
Des de la bancada de Cs, Sergio Sanz també s’ha mostrat crític amb el text i ha titllat de cínic al Govern perquè diu preocupar-se per la qualitat arquitectònica, però “detrae recursos dels barris humils per dilapidar-los en el procés separatista i les estructures d’estat”.
El socialista Jordi Terrades ha subratllat la importància que la llei dóna a l’hora de prioritzar l’eficiència energètica i l’aplicació d’energies renovables, cosa que considera necessari si Catalunya pretén millorar la qualitat de la seva arquitectura.
La diputada de SíQueEsPot Hortensia Grau ha celebrat que hagin acceptat les seves esmenes a favor de “qüestions ambientals i de sostenibilitat”, i també que la llei doni resposta a la demanda dels col·lectius.
El més crític amb la llei ha estat Sergi Saladié (CUP), que considera la norma “vaga, poc justificable, inoportuna, innecessària i inútil”, i que sospita que el Govern es preocupa el 2017 de la qualitat arquitectònica i no el 2001 –quan es va aprovar una resolució europea sobre aquest concepte–, perquè llavors estaven immiscuïts en la bombolla immobiliària.