El Pacte pel Referèndum recull més de mig milió de signatures i passa el relleu a Puigdemont

  • El Pacte acaba la seva feina, passa el relleu a Puigdemont i emplaça el govern espanyol a negociar

VilaWeb

Text

Josep Casulleras Nualart

19.05.2017 - 20:30
Actualització: 19.05.2017 - 21:02

El suport de més de mig milió de signatures i quatre mil entitats, partits i institucions. Aquest és el resultat en números de cinc mesos de feina del Pacte Nacional pel Referèndum, que ha fet avui al vespre l’acte final al Palau de Congressos de Catalunya, ple de gom a gom. Hi havia representants de moltes d’aquestes entitats i de partits, des del PDECat a EUiA, passant per la CUP, ERC, Demòcrates…Hi havia Marta Pascal, Marta Rovira, Xavier Domènech, Lluís Rabell, Joan Josep Nuet, Gerardo Pisarello, Mireia Boya, Quim Arrufat, Antoni Castellà, Javier Pacheco (CCOO), Camil Ros (UGT), Antoni Abad (Cecot), representants dels sindicats USOC, Intersindical…

‘És un immens tresor, un patrimoni que ara les institucions han de saber gestionar’. I la pròxima parada és Madrid, on dilluns el president de la Generalitat presentarà la força de la fotografia multitudinària i diversa d’avui.

El coordinador del Pacte, Joan Ignasi Elena, ha acabat amb aquestes paraules: ‘Amb aquests suports ens adrecem a l’Espanya democràtica perquè es rebel·li contra la por, i al govern espanyol perquè es tregui la bena dels ulls. Que la realitat no canvia perquè te n’amaguis. Les ofertes de diàleg sempre seran ateses, sempre que siguin sinceres.’

Elena ho ha dit al final d’un acte que ha vingut marcat d’entrada per la sorprenent declaració a migdia de la vice-presidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, dient a Carles Puigdemont que si vol debatre sobre el referèndum ho faci al congrés espanyol. Malgrat l’impacte mediàtic d’aquestes paraules, res no canvia. Puigdemont ha assistit a l’acte, acompanyat del vice-president, Oriol Junqueras, i uns quants consellers. I ha deixat clar, a l’entrada del Palau de Congressos, que si hi ha voluntat de pactar el referèndum, el portarà tant al parlament com al congrés. Si no, el full de ruta continua endavant.

Però avui el protagonisme l’han tingut les entitats, la societat civil, que des d’àmbits molt diversos, s’han adherit al Pacte. Ells han tingut la veu en l’acte. I dels qui han parlat, qui millor ha resumit l’esperit d’aquesta iniciativa, i sobretot a qui s’adreça, ha estat el coordinador de la campanya Casa Nostra Casa Vostra, Ruben Wagensberg: ‘El 1976 ja éreu tots al carrer clamant per les llibertats; el 1979 milers de vosaltres va signar per l’amor lliure, i molts vau participar més tard amb la Crida… Aquí hem cridat ‘volem acollir’, i moltes de vosaltres heu exigit en castellà que els vostres fills siguin escolaritzats en català. I us vau tancar als caputxins, i vam protestar pel transvasament de l’Ebre, vau acampar pel 0,7%. Quaranta anys han passat, i encara sou tots aquí. I insistiu que voleu votar. És el més normal en democràcia. Votar és un mitjà per si volem ser independents o quedar-nos a Espanya. No podem quedar-nos en el mitjà. Votar és un dret i si alguna cosa he après és que els drets s’exerceixen, sigui defensant qualsevol llibertat.’

‘Això no va d’independència, sinó de democràcia’
I el que Joan Ignasi Elena diu que ha après aquests mesos, i tots els membres de l’executiva del Pacte (el futur del qual no ha quedat aclarit), és que ‘hi ha una revolta democràtica de ciutadans que vol votar’. Elena ha posat en valor el concepte de sobirania. ‘Som nació. Perquè així ho sentim la majoria dels catalans. Qui gosa contraposar drets nacionals, socials i solidaritat? Si són cares del mateix projecte polític. I com que som nació, som sobirans, i volem decidir. Per això tenim el dret de decidir en referèndum el nostre futur. Aquesta és la nova centralitat del país. No era així fa uns anys. Molts no hi érem, i molts sí que hi éreu. Ara és reivindicació majoritària del poble de Catalunya. Hi hem arribat tots plegats.’

El Pacte s’adreça a molts d’aquests ‘que no hi eren’, o que encara no hi són. I el missatge amb què ha volgut insistir Elena: ‘Hem constatat el que més incomoda els contraris al referèndum és que això no va d’independència, sinó que va de democràcia.’ La fotografia final, tots damunt de l’escenari, davant de la frase #votoreferèndum i un mural fet amb grafit d’una urna i les paraules ‘drets socials’, ‘memòria’, ‘futur’, ‘diversitat’, ‘solidaritat’… Una foto que vol mostrar una gran transversalitat en la demanda (l’última) d’un referèndum pactat.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor