15.09.2015 - 19:14
|
Actualització: 15.09.2015 - 20:51
La diplomàcia espanyola fa tant com pot i més perquè Barack Obama es pronunciï contra la independència de Catalunya, segons que ha pogut saber VilaWeb. El rei espanyol, Felipe de Borbó, es reuneix aquest vespre amb el president nord-americà i el govern espanyol vol que emeti un missatge contra un possible estat català en la compareixença davant els mitjans de comunicació. Hi hagué una situació molt semblant l’any passat, quan Mariano Rajoy es va reunir amb Obama al despatx oval de la Casa Blanca i va dir que Catalunya no seria independent. El govern espanyol va instar els periodistes espanyols a fer la pregunta, però Obama va evitar de respondre-la i va cedir la paraula a Rajoy (Informació detallada d’aquells fets).
Aquesta pressió del govern espanyol arriba després de l’èxit diplomàtic del govern català, que la setmana passada va aconseguir un pronunciament de la Comissió d’Afers Europeus del congrés nord-americà a favor de l’autodeterminació de Catalunya. El Congrés dels Estats Units va rebre una delegació de la Generalitat de Catalunya per tenir informació directa sobre el procés d’independència. Representants del govern es van reunir amb membres de la comissió parlamentària nord-americana per explicar-los com encaren el procés cap a la independència i les eleccions del dia 27. Després de la trobada, diversos congressistes es van mostrar favorables al dret d’autodeterminació de Catalunya.
El republicà Dana Tyrone Rohrabacher, president de la subcomissió d’Europa del Congrés dels Estats Units, va defensar el dret de decidir de Catalunya. ‘No veig cap raó per la qual la gent de Catalunya no ha de poder decidir sobre si vol ser part d’Espanya. Com qualsevol altre poble, té el dret a decidir’, va dir a la premsa.
Rohrabacher va dir que la Comissió dels Afers Europeus i d’Àsia havia estudiat la qüestió de l’autodeterminació en diversos països del món i que Catalunya tenia el mateix dret que qualsevol altre poble.
Segons el sistema polític i legal dels EUA, Obama no pot signar tractats internacionals sense l’autorització del Senat.